Steeds meer mensen zoeken via het internet naar hulp vanwege financiële problemen. Dat is te meten aan het aantal aan ‘schulden’ gerelateerde zoekopdrachten in Google. De Vereniging SchuldHulpMaatje Nederland constateert dat er in februari van dit jaar gemiddeld 21.040 keer per maand werd gezocht op woorden als: schuld/schulden, schuldhulpverlening, schuldsanering, SchuldHulpMaatje, geen geld, budget coach, hulp bij financiën.
In augustus liep het aantal zoekopdrachten op tot gemiddeld 22.700 keer per maand. Een stijging van 7,8% in 5 maanden. SchuldHulpMaatje benut de zoekmogelijkheden in Google om mensen te bereiken die hulp nodig hebben bij het oplossen van hun schulden. Dat werkt. Er is nog steeds een schaamtecultuur rondom schulden.
Via het internet heb je de mogelijkheid om anoniem naar hulp te zoeken en dat blijkt drempelverlagend te zijn. Alleen al in 2014 bezochten 125.000 mensen de websites van SchuldHulpMaatje. 4.800 Mensen ontvingen hulp van een SchuldHulpMaatje en 13.500 mensen vonden de benodigde hulp op de websites van SchuldHulpMaatje www.uitdeschulden.nu en www.eerstehulpbijschulden.nl.
Organisatie SchuldHulpMaatje
SchuldHulpMaatje is momenteel actief in 66 plaatsen in Nederland. Vrijwilligers geven er gratis, maar wel deskundige begeleiding aan mensen die hulp nodig hebben om hun financiën op orde te brengen. Zij volgen daarvoor een professionele training en jaarlijks bijscholing om hun kennis op peil te houden. Een maatje neemt overigens nooit het werk over van een professionele schuldhulpverlener. De ondersteuning is aanvullend bedoeld, en bij voorkeur gericht op het voorkomen van schuldsanering.
SchuldHulpMaatje Nederland ging in 2010 van start als initiatief van de landelijke kerken. Daar constateerde men al langere tijd dat steeds meer mensen aanklopten vanwege financiële noden. Geld geven helpt niet als iemand schulden heeft. Structurele hulp wel. In samenwerking met bureaus voor schuldhulpverlening ging men van start met de landelijke organisatie SchuldHulpMaatje. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Skanfonds ondersteunen het Landelijk Servicepunt in Leiden.
Mieke Kerkhof
© Henk-Jan Oudenampsen
14-08-2015
Samenleving
https://www.schuldhulpmaatje.nl