Jongeren en vluchtelingen koken samen op Wereldvoedseldag

De vluchtelingen in de Amersfoortse Anne Annemaschool werden vanmiddag verrast met hun eigen Syrische en Eritrese gerechten. Middelbare scholieren van de Guido de Brés-school kookten samen met een aantal vluchtelingen in het kader van Wereldvoedseldag.

Met deze actie, georganiseerd door de jongerenactie van World Vision ‘Zip your Lip’, vragen de jongeren en vluchtelingen aandacht voor de wereldwijde hongerproblematiek.

Voor de 13-jarige scholiere Ellemyrthe was het een bijzondere ervaring: “Het is mooi om op Wereldvoedseldag wat voor de vluchtelingen te kunnen doen. Ik baal er al van als de koekjes op zijn, terwijl deze mensen soms dagen geen eten hebben. Wij hebben het hier goed en daarom wil ik mijn rijkdom met ze delen.”

Vechten tegen honger doen we samen

Wereldwijd lijden er 842 miljoen mensen honger. Zij hebben geen geld om eten te kopen, gewassen groeien niet door de droogte, of mensen moeten op de vlucht voor geweld.

Initiatiefnemer Margreeth Bronsema van World Vision vertelt waarom Zip your Lip juist op Wereldvoedseldag deze actie uitvoert. “Met Zip your Lip en duizenden jongeren komen we in actie voor mensen die honger lijden. Ook vluchtelingen hebben te maken met een gebrek aan voedsel. Daarom is het mooi dat we juist op Wereldvoedseldag samen met vluchtelingen aandacht mogen vragen voor de wereldwijde hongerproblematiek.”

Onze toekomst is onzeker

De vluchtelingen kregen onderweg bij de grenzen te eten, maar om daarvan afhankelijk te zijn zorgt voor veel onzekerheid. De Syrische Sawsan is één van de vluchtelingen die tijdelijk in Amersfoort opgevangen is en meehielp met koken. “Ik ben op de vlucht geslagen met een vals paspoort. Maar ik was niet bang. Als je gezien hebt wat ik in Syrië gezien heb, maken andere dingen je niet zo bang meer.”

De vluchtelingen zijn dankbaar voor de opvang, maar zijn onzeker over wat er komen gaat. Noara(27): “We weten niet hoe lang we hier kunnen blijven en waar we daarna naar toe moeten. Onze toekomst is onzeker.” Voor elke maaltijd zijn ze dankbaar. Maar vandaag is een extra cadeautje omdat Sawsan, Noara en de 100 andere vluchtelingen hun eigen maaltijden konden eten en

ondertussen verhalen met elkaar konden delen.

Annelieke Dorst
WorldVision
17-10-2015
Jongeren
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies