Meer Nederlandse agrarische producten de wereld over

Nederland heeft in 2015 weer meer agrarische producten geëxporteerd dan in 2014. De totale export bedroeg in 2015 82,4 miljard euro. Ten opzichte van 2014 is dat een stijging van 700 miljoen euro (bijna 1 procent).

Binnen de Europese Unie blijft Duitsland de belangrijkste handelspartner. Dit maakte staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken bekend tijdens de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn. De cijfers die nu worden gepresenteerd zijn ramingen die het LEI Wageningen UR maakt. De definitieve exportcijfers volgen zoals ieder jaar in de zomer. De agrarische export is 18,8 procent van de totale Nederlandse export, die in 2015 438 miljard euro bedroeg.

Van Dam: ‘Nederland heeft zijn naam als één van de grootste exporteurs, tweede wereldwijd na de Verenigde Staten, van agrarische producten weer waargemaakt. Deze koppositie moeten we vasthouden. Dat kan alleen als we blijven werken aan kennis en innovatie. Nederland heeft mooie voorbeelden van innovatieve bedrijven. Zo zijn vier van de grootste de plantzadenproducten gevestigd in Nederland. Ook is Nederland marktleider als het gaat om de export van melkrobots. Allemaal voorbeelden van innovatie waar de rest van de wereld veel interesse in heeft.’

Europese Unie

De Nederlandse agrarische handel is vooral gericht op landen binnen de Europese Unie. Van de Nederlandse agrarische export gaat in 2015 ruim 20 miljard euro (25 procent) naar Duitsland en is daarmee de belangrijkste handelspartner. België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn goed voor respectievelijk 10,3 miljard euro, 8,3 miljard euro, 6,9 miljard euro en 3,3 miljard euro. Nederland exporteert binnen Europa vooral tomaten, paprika’s, komkommers, vlees, vis, zuivel en eieren.

Wereldmarkt

Bloemen en planten zijn wereldwijd erg in trek. Nederland exporteert voor ruim 8 miljard euro aan deze producten. Verder exporteert Nederland voor zo’n 7,7 miljard euro aan vlees, voor 7,2 miljard euro aan zuivel en eieren, voor 6,2 miljard euro aan groente en voor 4,9 miljard euro aan fruit.

Nieuwe markten

Nederland opende vorig jaar ook verschillende nieuwe afzetmarkten. Nederland kreeg in 2015 als enige EU-lidstaat toegang tot de Amerikaanse markt voor eiproducten, zoals eiwitpoeder voor de hamburger en softijs. In totaal kan Nederland ongeveer 420.000 kilo eierpoeder, gemaakt van 100 miljoen eieren leveren aan de VS. Daarnaast exporteert Nederland sinds vorig jaar voor ongeveer 9 miljoen euro aan uien naar Indonesië en Panama. Eind vorig jaar is de markt naar Vietnam geopend voor de Nederlandse appels en peren. De verwachting is dat de export binnen vijf jaar zal groeien naar zo’n 7,5 miljoen euro per jaar. De Zuid-Afrikaanse markt is voor pluimveevlees heropend. Tot nu toe is er voor 1 miljoen euro per week geëxporteerd.

Grootste landbouwbeurs

De Internationale Grüne Woche is de grootste beurs voor landbouw, tuinbouw en voedsel ter wereld. Er doen dit jaar 68 landen mee met een verwachting van zo’n half miljoen bezoekers. Nederland is sinds 1953 op deze beurs vertegenwoordigd en daarmee de oudste buitenlandse deelnemer. In het Nederlandse paviljoen zijn veel sectoren van landbouw, tuinbouw, visserij en voedselindustrie vertegenwoordigd.

Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
15-01-2016
Samenleving

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies