Op 29 februari eindigt de eerste periode van tien maanden gezamenlijke hulpverlening door elf Nederlandse hulporganisaties aan Syriërs in Syrië, Jordanië en Libanon, met bijna twaalf miljoen euro gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Zij verstrekten levensreddende hulp zoals voedsel, onderdak, gezondheidszorg en watervoorzieningen. Daarmee bereikten zij zo’n zeshonderdduizend mensen, grotendeels in Syrië zelf. Traumaverwerking, veelal voor kinderen en vrouwen, maakt ook deel uit van de hulpverlening.
Door samenwerking met lokale organisaties is het gelukt om mensen in grote nood te bereiken in de haarvaten van de samenleving, die door de meer geïnstitutionaliseerde hulpverlening van de Verenigde Naties moeilijk bereikt worden.
“Verschillende organisaties boden hulp, zodat we konden overleven”, vertelt een onderwijzeres en moeder van een getraumatiseerd jongetje in een film over de Syria Joint Response. “We kregen voedsel, matrassen en dekens”, vertelt een meisje dat later graag gynaecoloog wil worden – in Syrië. De kracht van hoop straalt van haar glimlachende gezicht. “We zijn op de vlucht voor bombardementen, vooral vanwege de kinderen”, zegt een moeder. Met haar kind aan de hand loopt ze langs een muur waar in warmrode graffiti staat: ‘Syria my love.’
De film van vijf minuten vindt u vanaf maandag 29 februari a.s. op de websites van alle organisaties betrokken bij de Syria Joint Response.
De elf deelnemende organisaties zijn:
Care Nederland, Cordaid, Dorcas, ICCO, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, War Child, Terre des Hommes, World Vision, ZOA
Els Sytsma
ZOA
26-02-2016
Hulpverlening
https://www.zoa.nl