Het Rode Kruis helpt Oekraiense bevolking tijdens voortdurend conflict

Het conflict in het oosten van Oekraïne duurt nog altijd voort. Meer dan 1,4 miljoen mensen zijn gevlucht naar veiligere gebieden. Het Rode Kruis blijft ook het komende jaar humanitaire hulp verlenen, onder andere door cash bonnen uit te delen en door urgente herstel- en bouwwerkzaamheden aan huizen te ondersteunen.

Nog geen 2,5 uur vliegen vanaf Nederland en je zit midden in een gewapend conflict. “Het is onvoorstelbaar dat er zo dicht bij Nederland zo’n grote ellende is,” zegt Wilma Ter Heege, coördinator Noodhulp van het Nederlandse Rode Kruis.

Jonge gezinnen op de vlucht

In 2014 begon het gewapende conflict in Oekraïne en sindsdien zijn vele huizen, ziekenhuizen en scholen verwoest. De meer dan 1,4 miljoen Oekraïners die huis en haard hebben verlaten om een veiligere plek te vinden, zijn veelal jonge gezinnen. Ouderen blijven regelmatig wonen in conflictgebieden, zoals in Slaviansk, een dorpje in het oosten van Oekraïne dat Wilma onlangs heeft bezocht. “De ouderen hebben de Tweede Wereldoorlog al meegemaakt en wilden niet nog een keer vluchten. “We blijven hier, wat er ook gebeurt,” vertelden ze me”, zegt Wilma. “Sommigen hebben wekenlang in een schuilkelder gezeten uit angst voor bombardementen en sluipschutters. Heel tragisch”.

Hulp door cash vouchers

Van de Nederlandse overheid heeft het Rode Kruis 1 miljoen ontvangen om de komende 12 maanden humanitaire hulp te kunnen verlenen in Oekraïne. “We delen onder andere cash vouchers uit aan de ernstigst getroffenen. Dit zijn bonnen waarmee mensen naar winkels en apothekers kunnen gaan om voedsel te kopen, medicijnen, en andere levensbehoeften,” zegt Wilma. “In plaats van dat wij noodhulpgoederen geven, kunnen zij nu zelf bepalen wat ze het meest nodig hebben.” In totaal zullen 107.750 getroffenen met deze cash vouchers worden geholpen, de steun van de Nederlandse overheid draagt daaraan bij.

Seed Core Housing

Naast het uitdelen van cash vouchers heeft het Rode Kruis eind 2015 als proef, huizen gebouwd en gerenoveerd. “In Slaviansk lieten mensen me de kogelgaten zien in hun straat. Ze hebben in slechte omstandigheden geleefd.” zegt Wilma. “De mensen zijn enorm blij dat ze nu veilig zijn en een nieuwe woning hebben.” Met het project Seed Core Housing worden huizen op een wijze gebouwd waardoor het makkelijker is ze later uit te bouwen tot een grotere woning. Wilma ontmoette een oudere dame die enthousiast haar nieuwe keuken, toilet en douche liet zien. “Het is bijzonder om te ervaren hoe blij mensen zijn met een nieuw huis”, zegt ze.

Gevluchte jonge gezinnen

Het Rode Kruis steunt eveneens opvangcentra waar veelal gevluchte jonge gezinnen verblijven. Zij ontvangen onder andere de cash vouchers en brandstof voor kachels. De Rode Kruis-hulpverleners helpen ook bij renovatie van opvangcentra. “Het zijn hele oude gebouwen, vaak scholen”, zegt Wilma. “Wij hebben onder andere nieuwe ramen in de gebouwen gezet zodat de warmte niet meer naar buiten gaat.”

Doelloos wachten zonder vooruitzicht

De vluchtelingen in de opvangcentra zitten maanden of jarenlang in een klein kamertje, zonder perspectief op verbetering van hun situatie. Naar huis kunnen ze niet omdat het nog steeds te gevaarlijk is: vrijwel dagelijks zijn er beschietingen in Oost-Oekraïne. Geld hebben de vluchtelingen maar zeer beperkt en de werkloosheid is hoog.

“Het is erg triest om te zien dat zoveel mensen machteloos zitten te wachten tot ze weer terug kunnen naar hun oorspronkelijke woongebied”, zegt Wilma. “Ik hoop dat de situatie voor die 1,4 miljoen vluchtelingen snel verbetert door onze hulp, en dat ze een hoopvollere toekomst tegemoet gaan.”

Jij kunt iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Oekraïne maar ook in andere landen waar gewapende conflicten plaatsvinden. Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welke ramp dan ook? Geef nu.

Rode Kruis
© Henk-Jan Oudenampsen
21-03-2016
Buitenland
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies