Studies en muziek tijdens Sjawoe-ot 2016 op de Betteld in Zelhem

In het weekend van 10-13 juni kwamen ruim 300 gelovigen bij elkaar op de Betteld in Zelhem ter gelegenheid van Sjawoe’ot 2016, ook wel het Wekenfeest of het Oogstfeest genoemd. De bezoekers konden verschillende studies volgen van zowel internationale als nationale sprekers. Op zondagavond werd het programma opgeluisterd door zanger, liedjesschrijver en muzikant Christian Verwoerd.

Sjawoe’ot is bij de christenen beter bekend als het Pinksterfeest. Sjawoe’ot is het wekenfeest dat 50 dagen naar Pésach wordt gevierd door de Joden. Vanaf Pésach op de 2e dag van Pésach begint men te tellen, de Omertelling, en na 47 dagen (7 weken) start het Sjawoe’ot feest.

Men telt vooruit, dus op de tweede Seideravond wordt gezegd: vandaag is het één dag van de Omer, de volgende avond zeggen de Joden: vandaag is het twee dagen van de Omer. Het vooruit tellen laat zien dat de Joden bezig zijn om iets op te bouwen. Zoals hun voorouders verlangden naar het ontvangen van de Torah, is dit verlangen heden ten dagen nog sterker omdat wij weten wat de Torah inhoudt. Daarnaast horen zij zich voor te bereiden op de ontvangst van de Torah Sjawoe’ot is één van de drie opgangsfeesten naar Jeruzalem. De andere twee zijn Pésach en Sukkot (Loofhuttenfeest).

In de Bijbel vinden we de drie opgangsfeesten in Leviticus 23. Oorspronkelijk was Sjawoe’ot een oogstfeest. Dan werden de ‘eerstelingen’ van de oogst aan God geofferd. Later ging men op dit feest ook herdenken dat het volk op de Sinaï de Tora had ontvangen en in ’t bijzonder de Tien Geboden. Deze gebeurtenis wordt aangeduid als Matan Toratenoe (letterlijk: ‘het aan ons geven van de Tora’).

Juist op deze herdenkingsdag van het ontvangen van de Wet, werd de Heilige Geest uitgestort. Dit feit wordt door christenen gevierd met Pinksteren, vijftig dagen gerekend vanaf de 2e dag van Pesach, waarop de garve van het beweegoffer van de eerstelingen van de gersteoogst gebracht werd. Ons woord Pinksteren komt van het Griekse pente kostè, dat vijftigste betekent. Met Sjawoe’ot wordt het Bijbelboek Ruth gelezen, wat de relatie met de oogst aangeeft.

Sjawoe’ot op de Betteld wordt geörganiseerd door 119 ministries Nederland. Het doel van 119 Ministries is om de gehele Bijbel te onderzoeken en het ontdekken van de Hebreeuwse wortels van ons Christelijk geloof. Meer info over 119 ministries Nederland is te vinden op de website via de link onderaan dit item.

Auteur: Bert Huizing
© Bert Huizing
13-06-2016
Web: www.119ministries.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies