Na acht jaar neemt directeur Bernard Oosterhoff afscheid van Trans World Radio. Per 1 augustus neemt Hubrecht Smits zijn functie over, zo meldt de website van Trans World Radio. Vier vragen aan de man die sinds 2008 met toewijding leiding gaf aan TWR.
Heeft het werk je geestelijk beïnvloed en gevormd?
Lucas 10:20 is één van mijn favoriete teksten: ik moet me niet te veel verheugen in het prachtige werk van TWR, maar me verheugen in het feit dat mijn naam staat opgetekend in de hemel. Juist in tijden van grote strijd kon ik me hieraan vastklampen.
Verder heb ik gezien dat als we al biddend onze plannen smeden, God voorziet in mensen en middelen die nodig zijn. Hij voorziet niet van te voren, maar meestal pas als we in geloof de eerste stappen durven zetten. Zoals de priesters eerst een stap in de Jordaan moesten zetten voordat God een pad maakte.
Welke ervaringen springen er uit?
Dat zijn talrijke ontmoetingen met medewerkers en luisteraars in Azië en Afrika. In India namen we een willekeurige taxi van het vliegveld in Delhi naar het TWR kantoor. Ik dacht: zoveel mensen, hoe kun je die ooit allemaal bereiken? Maar toen we de taxichauffeur vertelden dat we van TWR waren, was hij even stil en vertelde dat hij net tot geloof was gekomen via de programma’s en dat hij die zondag zou worden gedoopt! In 2010 sprak ik een collega in China, net vrijgelaten uit de gevangenis. Ondanks het grote risico had hij direct zijn werk weer opgepakt, want zei hij: “Ik leef niet meer, maar Christus leeft in mij”. Tijdens die reis vertelde een luisteraar dat ze keelkanker had gehad. Het was zo ernstig dat ze niet meer bij de dokter hoefde terug te komen, want hij kon niets meer voor haar doen. Op een avond hoorde ze op de radio dat je kunt bidden en dat Jezus Christus kan genezen. Ze had als volgt gebeden: “God ik ken u niet, maar ik hoorde dat u kunt genezen, wilt u mij beter maken?” In de weken daarna herstelde ze volledig en toen ik haar en haar man ontmoette waren ze inmiddels leiders van een huisgemeente.
Welk project was echt een strijd?
Evangelisatie onder de meest gesloten groepen is vaak een combinatie van tegenslagen en wonderen. Dan denk ik aan landen als Somalië, Afghanistan en Mauritanië. Tegenslagen zijn bijvoorbeeld: een medewerker met een cruciale taak wordt ziek, onverklaarbare technische problemen, een vergunning wordt ingetrokken, een laptop met radioscripts wordt gestolen. We leven in een gebroken wereld en overal gebeuren lastige dingen. Maar soms weet je: deze strijd is geestelijk. Dan komt het er op aan vol te houden en samen te blijven bidden. Zelfs de sterkste machten in de hel houden geen stand als we bidden. Vroeg of laat komt er dan een doorbraak. We zijn ook dankbaar dat mensen uit de TWR achterban dagelijks bidden voor onze medewerkers!
Waar liggen voor TWR de mooiste uitdagingen?
De grootste uitdaging voor TWR blijft om zoveel mogelijk mensen te bereiken met de belangrijkste boodschap die er is: Jezus Christus, en Die gekruisigd. Als je naar de wereldbevolking kijkt, kom je al snel bij de 1,8 miljard moslims. Eeuwen is er geploegd en gezaaid en TWR mag hier de laatste 60 jaar aan bijdragen. Vandaag zien we in sommige islamitische landen de eerste oogst. En we staan nog maar aan het begin, want Gods Geest is aan het werk.
Een andere uitdaging voor TWR is het veranderende medialandschap. Radio blijft in de gesloten landen zeer relevant. En de nieuwe middelen om mensen te bereiken zijn eindeloos en TWR benut ze zo’n beetje allemaal. De vraag is echter: hoe word je nog gehoord nu er zoveel stemmen op mensen afkomen? Ik herinner me een luisteraar in Afrika die jaren geleden zei: “Het is op de radio, dus het moet wel waar zijn.” Nu heeft deze man vast een mobiele telefoon en toegang tot talloze boodschappen. We hebben Gods wijsheid nodig.
Bezoek de website van TWR via de link hieronder en steun het evangelisatiewerk via de radiouitzendingen.
Trans World Radio
Trans World Radio
26-06-2016
Evangelisatie
https://www.transworldradio.nl