Tegen de afspraken met de Europese Unie in, wil de Turkse overheid controle op het hulpgeld dat bedoeld is voor vluchtelingen in Turkije. Zo dreigt het geld van de ‘Turkije-deal’ niet alleen ten goede te komen aan de vluchtelingen, waar het voor bedoeld is. Dat blijkt uit gesprekken van Joël Voordewind met vertegenwoordigers van de EU, UNICEF en UNHCR in Turkije.
“Zij houden hun adem in,” concludeert Voordewind na zijn reis naar Turkije. “Ik heb zelf gezien hoe de afspraken van Turkse kant nog niet na worden gekomen. Tweederde van de kinderen gaat niet naar school, na veertien jaar vallen de meeste jongens uit, een deel gaat dan over tot kinderarbeid. Er is nog maar 105 miljoen daadwerkelijk uitgegeven aan de vluchtelingen.”
Met het geld van de Turkije-deal wil de Turkse overheid ook de bouw van scholen en ziekenhuizen en de salarissen van leraren in overheidsdienst financieren. “Daarmee zijn óók vluchtelingen geholpen, maar profiteert Turkije zelf ook. Zo is de Turkije-deal in feite een verdienmodel.” Voordewind wil dat UNHCR het geld beheert en verdeelt, onder meer om ervoor te zorgen dat ook niet-Turkse onafhankelijke organisaties in Turkije aan de slag kunnen zodat de meest kwetsbare vluchtelingen worden bereikt.
Voordewind reisde sinds vrijdag door Turkije om te zien hoe het met vluchtelingen in Turkije gaat. De ChristenUnie is zeer kritisch op de Turkije-deal omdat Turkije het vluchtelingenverdrag niet volledig naleeft.
Johannes de Vries
© Koninklijke Marine
12-07-2016
Buitenland
https://www.christenunie.nl