Bij werkgevers in de markt- en overheidssector zijn sinds 1 januari 2013 21.057 banen ingericht voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit blijkt uit de UWV-cijfers die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De ChristenUnie vindt dat de overheid tekort schiet omdat er o.a. 1000 banen bij de overheid zijn verdwenen.
De ambitie zoals die is vastgelegd in het sociaal akkoord was dat er eind 2015 tenminste 9.000 banen van 25,5 uur – 6.000 in de marktsector en 3.000 bij de overheid – zouden moeten zijn gerealiseerd. Die doelstelling is ruimschoots gehaald.
Uit de cijfers blijkt dat met name de werkgevers in de marktsector voor liggen op schema. Daar zijn vanaf het moment van de nulmeting (1 januari 2013) in totaal 15.604 banen gerealiseerd. De doelstelling uit het sociaal akkoord was 6000 banen. Bij de overheid zijn er vanaf de nulmeting tot eind vorig jaar 5.453 banen voor mensen met een beperking ontstaan. De doelstelling in het sociaal akkoord hier lag op 3.000 banen. Het totale aantal banen was tijdens de nulmeting 75.000 en is nu 96.000.
Door dit resultaat is er geen aanleiding om de quotumregeling nu te activeren, die staatssecretaris Klijnsma als ‘stok achter de deur’ beschikbaar heeft voor het geval het afgesproken aantal banen niet zou zijn gerealiseerd.
De toename van het aantal banen is zowel terug te zien in formele dienstverbanden als bij de zogenoemde inleenverbanden met uitzendkrachten en via detacheringen vanuit de sociale werkvoorziening. Bij werkgevers in de marktsector nam het aantal formele dienstverbanden voor mensen uit de doelgroep van de Participatiewet met bijna 10.000 toe. Bij de overheid is sprake van een afname van het aantal formele dienstverbanden. Dat komt omdat de regeling voor wiw- en id-banen sinds 2004 is opgeheven. Sindsdien zijn er dus geen nieuwe mensen meer die op deze gesubsidieerde banen terecht komen en is er alleen nog uitstroom.
Inleenverbanden blijken een vaak gebruikt en succesvol middel om werk te bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Mede op verzoek van de Tweede Kamer, sociale partners, de uitzendbranche en sociale werkvoorziening tellen de zo ontstane banen mee bij de werkgever waar uitzendkrachten en gedetacheerde medewerkers uit de sociale werkbedrijven (sw) daadwerkelijk aan de slag zijn.
Van de 12.277 banen die tot stand zijn gekomen via inleenverbanden gaat het in bijna 10.000 banen om Wsw-detacheringen. “Deze verschuiving van de sw-bedrijven naar banen bij een reguliere werkgever draagt bij aan de doelstelling van het kabinet dat zoveel mogelijk mensen met een beperking in een reguliere baan kunnen gaan werken”, schrijft staatssecretaris Klijnsma in haar brief aan de Tweede Kamer.
Wat verder opvalt is dat de banengroei deels ook wordt veroorzaakt doordat niet alleen mensen die aan de slag zijn via Wsw-detacheringen, maar bijvoorbeeld ook Wajongers meer uren per week zijn gaan werken. “De cijfers laten zien dat we op de goede weg zijn. Tegelijkertijd is de uitdaging voor de komende jaren groot. Het aantal banen zal ten opzichte van de nulmeting jaarlijks moeten blijven toenemen tot 125.000 in 2025″, schrijft Klijnsma in een toelichting op de eerste meting. “Het moet veel gewoner worden dat iedereen in ons land met of zonder arbeidsbeperking, de kans krijgt om mee te doen op de inclusieve arbeidsmarkt.”
ChristenUnie: overheid schiet tekort bij banenafspraak
De ChristenUnie vindt dat de overheid sterk tekortschiet in het aanbieden van banen aan arbeidsgehandicapten. Terwijl er door bedrijven bijna 10.000 formele dienstverbanden bijkwamen voor mensen met een beperking, verdwenen er bijna 1000 bij de overheid.
‘Ongelooflijk’, zo stelt ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. ‘De overheid, die tegen bedrijven zegt dat ze arbeidsgehandicapten in dienst moeten nemen, scoort zelf ondermaats. We hebben mensen met een beperking toegezegd dat er banen voor ze zouden komen. Uit deze meting blijkt dat dat vooral dankzij het bedrijfsleven is en niet dankzij de overheid.’
Weliswaar halen zowel de markt als de overheid de streefcijfers voor de quotumwet, maar bij de overheid komt dat alleen maar door het ‘inlenen’ van arbeidsgehandicapten en dus niet door ze echt in dienst te nemen. Bij de markt worden daarentegen twee keer zoveel mensen met een arbeidsbeperking in dienst genomen ten opzichte van het aantal mensen dat wordt ingeleend.
Schouten: ‘Staatssecretaris Klijnsma zal moeten uitleggen waarom de overheid zo slecht presteert. Als de overheid de eigen praktijk niet verbetert, zal de ChristenUnie de steun voor de Quotumwet intrekken. De ander de maat nemen, terwijl je zelf je zaken niet op orde hebt, is ongeloofwaardig. Daar gaan wij niet aan meewerken.’
De ChristenUnie heeft een schriftelijk overleg aangevraagd over de brief en de gepresenteerde cijfers, omdat deze nog veel vragen oproept. Zo wordt gemeld dat er bijna 21.000 banen zijn bijgekomen, maar deze blijken voor een deel te zijn veroorzaakt doordat mensen die al in dienst zijn, meer zijn gaan werken. Hier staan maar 14.000 mensen tegenover die daadwerkelijk aan een nieuwe baan zijn geholpen. Ook is de verdeelsleutel voor het aandeel ingeleende mensen (hoeveel ingeleende mensen zijn werkzaam bij de overheid en hoeveel in de markt) aangepast. Dit pakt ook nog eens in het voordeel van de overheid uit. ‘Veel vragen die het beeld doen rijzen dat de cijfers mooier worden gepresenteerd dan dat ze zijn. Daar moet opgehelderd worden’, aldus Schouten.
Rijksoverheid
Rijksoverheid
13-07-2016
Samenleving