Vannacht is de belegering van Mosul begonnen. Deze tweede stad van Irak, met ruim één miljoen inwoners, is nu in handen van ISIS. Naar verwachting slaan 700.000 inwoners uit Mosul bij deze militaire operatie op de vlucht.
Eveneens wordt verwacht dat de helft van hen vlucht naar twee gebieden waar de Nederlandse hulporganisatie ZOA actief is. ZOA treft sinds de verovering van Mosul door ISIS in juni 2014 voorbereidingen om de honderdduizenden inwoners – die door geweld op de vlucht slaan – acute noodhulp te kunnen bieden.
Het Iraakse en Amerikaanse leger ter plekke verwachten dat circa 700.000 inwoners van Mosul bij de herovering van de stad op de vlucht slaan. Van hen vluchten 100.000 waarschijnlijk naar Erbil / Sulaymaniyah en 250.000 naar Ninewah. Dit zijn twee gebieden waar ZOA erg actief is.
Effectieve voorbereidingen vluchtelingenstroom
ZOA kan gevluchte inwoners de komende maanden zo veel mogelijk directe noodhulp aanbieden. Dit bestaat uit voedselzekerheid, onderdak en non-food items. “De afgelopen twee jaar hebben onze veldwerkers in het Iraakse gedeelte van Koerdistan hiervoor voorbereidingen getroffen om een humanitaire ramp zo veel mogelijk te voorkomen. Wij kunnen daardoor direct ter plaatse zijn, maar zijn daarbij uiteraard ook beperkt in de noodhulp die we voor zoveel mensen kunnen bieden. Belangrijk hierbij is echter dat onze hulp gezinnen naast voedselzekerheid ook protectie, privacy en waardigheid biedt”, vertelt landendirecteur Midden-Oosten, Corine Verdoold.
Meer dan voedselzekerheid alleen
Daarnaast bevat de noodhulp van ZOA in een volgende fase ook psychologische hulp voor alle zwaar getraumatiseerde mensen op de vlucht. Kinderen wordt geleerd hoe waardevol zij zijn, ondanks de immens trieste situatie waarin zij nu leven. Indien mogelijk wordt met kinderen alweer naar de toekomst gekeken door hen bijvoorbeel d lees- en rekenlessen te geven.
Ouders, vooral moeders, daarentegen krijgen trainingen hoe zij trauma’s bij hun kinderen ontdekken en praktische lessen over opvoeding en hygiëne. Verder hebben zij even momenten voor zichzelf, in de wetenschap dat hun kinderen in veilige handen zijn.
Hiermee wil ZOA noodhulp geven aan getroffenen die zowel fysiek als mentaal verwaarloosd zijn.
ZOA biedt hulp aan mensen die getroffen zijn door een natuurramp of gewapend conflict. Wij dragen bij aan een nieuw perspectief van hoop waarin mensen in waardigheid en onderling vertrouwen samenwerken aan hun toekomst. Samen met de getroffen gemeenschappen werken wij aan verder herstel totdat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. We hebben ongeveer duizend medewerkers, zijn werkzaam in vijftien landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, en werken vanuit een christelijke motivatie. Kijk voor meer informatie op www.zoa.nl.
ZOA – Tineke Koelewijn
ZOA
18-10-2016
Hulpverlening
https://www.zoa.nl