Het verhaal bij het lied: Jezus leeft in eeuwigheid

Eerder schreef ds. Charles A.E. Groot voor ‘Christelijk Nieuws’ over het ontstaan van het lied ‘Samen in de Naam van Jezus’. Vandaag het verhaal achter ‘Jezus leeft in eeuwigheid’. Op zaterdag 14 oktober 1972 werd in ons land voor het eerst een zogeheten ‘One way day’ gehouden. Er kwamen vierduizend mensen op af, meest jongeren. Een jaar later was dat aantal verdubbeld. De organisatie was in handen van de stichting ‘Opwekking’ in Putten.

Deze bijeenkomsten werden gehouden in de Jaarbeurshallen te Utrecht, eerst in de Margriethal, later in de wat grotere Julianahal. In 1974 stonden de Burning Candles en de Lighters op het podium en uit Zweden Choralerna. Er waren die dag 12.000 bezoekers. De eerste lustrumbijeenkomst in 1976 (de vijfde keer dus) bracht maar liefst 15.000, meest jonge mensen naar Utrecht. De grootste (Irene)hal was nodig om iedereen een plek te kunnen geven.

Onder het motto ‘We komen naar jou toe’ werden er in 1982 op vier achtereenvolgende zaterdagen One way days gehouden in Gent, Amsterdam, Groningen en Den Bosch. Al eerder (1980) had er een ‘One way day’ in het Sportpaleis van Antwerpen plaatsgevonden. Al deze bijeenkomsten hadden een sterk evangeliserende opzet, bedoeld om mensen de weg tot God te wijzen. Vandaar de naam, immers Jezus is de (enige) Weg tot God lezen we in Joh. 14:6.

One way day koor

Tijdens deze dagen werd er veel en enthousiast gezongen. In 1975 was er iets nieuws: een koor, het One way day koor, samengesteld uit zo’n vier honderdvijftig jongens en meisjes van kerken en gemeenten in het hele land. Dat koor ondersteunde niet alleen de samenzang, maar zong ook nieuwe liederen, die op LP werden uitgebracht. Sommige liederen bleken geschikt voor samenzang en kregen een plaats in de Opwekkingsbundel. De nummers 72, 121, 168, 189 en 190 zijn er een voorbeeld van.

Dat repertoire moest wel echt nieuw zijn. Daarom werden een aantal tekstschrijvers aangezocht, waaronder Hans Lieberton, Jan Visser en ondergetekende.

Sjaloom

Voor het koor op de One way day 1977 had ik een lied geschreven, dat de titel ‘Sjaloom’ mee kreeg. Het werd later meer bekend via de beginregel: ‘Jezus leeft in eeuwigheid’. De eerste uitvoering van dit lied klonk geweldig in die grote jaarbeursruimte. De begeleiding werd verzorgd door een aantal instrumentalisten, het koor gedirigeerd door Jan Visser. Vrij snel daarna kreeg het lied een plaats in de Opwekkingsbundel. Aan het lage nummer – 71 – kunt u zien, dat het uit het begin stamt, eind zeventiger jaren dus. Evenals ‘Samen in de Naam van Jezus’ kwam het daarna in allerlei bundels terecht en kreeg het, mede via EO-uitzendingen, ruime bekendheid.

Brand in Volendam

In de nieuwjaarsnacht 2000/2001 vond die verschrikkelijke brand in dat Volendams café ‘t Hemeltje’ plaats. Veertien jongeren kwamen om, zo’n tweehonderd werden ernstig gewond. Een groot aantal raakte door brandwonden verminkt voor het leven.

De geestelijke vader van deze jongeren, pastoor Berkhout van de St. Vincentiuskerk in Volendam, toonde zich een geweldig pastor. Wat heeft deze broeder zich ingezet voor zijn jonge mensen.

Een paar maanden na de brand werd door de Evangelische Omroep in Volendam een herdenkingsdienst gehouden. In een stampvolle kerk werd ook samen het lied ‘Jezus leeft in eeuwigheid’ gezongen, waarbij een koor een tegenstem zong. Heel indrukwekkend in die omgeving! (U kunt die opname beluisteren via ‘Jezus leeft in eeuwigheid Volendam 2001’).

Een tekst die je raakt

Het lied heeft velen geraakt. In een groot aantal rouwadvertenties ben ik het tegengekomen, soms in z’n geheel, soms enkele regels. Een lied van geloof, een lied van hoop met een duidelijk boodschap: Jezus leeft! Zijn vrede, Zijn sjaloom wordt op Gods dag werkelijkheid. Op die dag wordt echt alles nieuw. Dat belijden we samen en afzonderlijk, toch?

Ds. Charles A.E. Groot

Reageren? caegroot@ziggo.nl

Ds. Charles A.E. Groot
One Way Day – Charles A.E. Groot
23-10-2016
Muziek

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies