Verspreid over de wereld leven verschillende groepen mensen aan de rand van de samenleving, soms zelfs er helemaal buiten. Veel van hen zijn arm en hebben geen kleding, voedsel of een dak boven hun hoofd. Ze hebben geen toegang tot medische zorg en andere voorzieningen.
Operatie Mobilisatie (OM) wil hierin voorzien, maar boven alles, hen voorzien van de liefde van Jezus. Dit zijn de verhalen van twee van deze bevolkingsgroepen, voor wie OM mede dankzij jullie steun dit mogelijk kan maken.
Adivasi • Zuid-Azië
De Adivasi, letterlijk de oude bewoners, worden beschouwd als de oorspronkelijke bevolking van Zuid-Azië. De Adivasi wordt gevormd door een grote groep stammen die geen onderdeel uitmaken van het kastensysteem. Dit betekent wel dat ze helemaal onderaan de samenleving staan. Ze leven in diepe verbondenheid met de natuur en worden door de buitenwereld gezien als primitief. Ze worden geleerd om zich te schamen voor hun volk en hun cultuur. Wanneer hun kinderen naar lokale scholen gaan, worden hun Adivasi namen veranderd door de docenten. Het land van de Adivasi is afgepakt door mijnbedrijven en de bouw van grote dammen heeft duizenden van hun dorpen onder water gezet.
Pastoor Anay Rahaman* werd geroerd door de levensomstandigheden van de Adivasi. Ze zijn arm, ongeletterd, ondergewaardeerd en verwaarloosd. Ze hebben geen fatsoenlijke huizen, eten of kleding. Veel kinderen gaan niet naar school en lijden honger. Pastoor Anay zet zich in om deze mensen kennis te laten maken met het goede nieuws en de liefde die God hen zo graag wil geven.
We kunnen de fysieke nood van de Adivasi niet negeren of scheiden van hun spirituele nood. Het is erg moeilijk om Gods liefde alleen door woorden te laten zien, wanneer zij zich in zo’n situatie bevinden.– Pastoor Anay Rahaman
Overgave aan God
Ondanks de verschrikkelijke omstandigheden van de kinderen zijn ze open en speels. Ze lachen en luisteren graag naar de Bijbelverhalen. Deze bediening wortelt zich onder de mensen: veel mensen luisteren naar het Woord van God en geven zich aan Hem over.
Kayayei • Ghana
Eeuwenlang hebben Ghanezen geleefd van hun traditionele manier van landbouw, geleid door de seizoenen. Hier kunnen ze echter niet meer van rondkomen. Tienduizenden vrouwen zijn sinds de jaren ’80 naar de steden getrokken om de armoede op het platteland te ontvluchten. Onder hen zijn veel meisjes die eigenlijk naar school zouden moeten. Ze trekken naar de stad zonder te weten waar ze zullen gaan leven of werken. Uiteindelijk eindigen deze vrouwen vaak als ‘dragers’, zij vervoeren zware ladingen op hun hoofd. Deze meisjes worden Kayayei genoemd. Ze zijn een op zichzelf staande groep geworden in de stad en zijn erg arm.
Zorg en onderwijs
Bernard Forkuo organiseert ieder jaar een outreach naar deze groep vrouwen. Dit jaar werd een medische outreach opgezet. Voor de Kayayei was dit ongelooflijk. Ze zijn gewend dat mensen niets om hen geven en dat ze na een zware werkdag mikpunt worden van pesterijen. Deze meisjes en vrouwen, levend in sloppenwijken, waren verbaasd dat Bernard en zijn team hen gratis medische zorg en medicijnen aanboden.
Uiteindelijk hebben 32 vrouwen openlijk hun leven aan Christus gegeven.– Bernard Forkuo
Naast medische zorg heeft het team van OM ook Gods Woord mogen delen door onder andere counseling en het tonen van films in de avond. Ongeveer 500 jonge Kayayei vrouwen hebben het goede nieuws mogen horen. Uiteindelijk hebben 32 vrouwen openlijk hun leven aan Christus gegeven. Daarnaast heeft het team de meiden de optie voorgelegd om deel te nemen aan hun bediening waar de meiden een beroep kunnen leren, zoals kapster, kleermaakster of banketbakster. Sommigen zijn daadwerkelijk teruggegaan naar hun families of gemeenschappen om een vaardigheid te leren, zodat ze een beter leven kunnen leven.
Bid voor de Adivasi en de Kayayei
Bid dat deze mensen ondanks hun vreselijke omstandigheden steun en vreugde mogen vinden in het geloof. Dank voor de 32 jonge vrouwen die openlijk hun leven aan Christus hebben gegeven. Bid dat ze God persoonlijk leren kennen en dat de mensen om hen heen de verandering in hun mogen merken en nieuwsgierig worden naar God. Dank voor mensen als Anay* en Bernard, dat zij hun tijd en energie steken in dit geweldige werk.
* Deze naam is om veiligheidsredenen aangepast.
Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
24-10-2016
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie.nl