Het parlementaire jaar 2015-2016 kende voor de Eerste Kamer een aantal bijzondere momenten. Zo vierde de Eerste Kamer samen met de Tweede Kamer haar tweehonderdjarig bestaan. Hoogtepunt van deze viering was de Bijzondere Verenigde Vergadering op 16 oktober 2015 in de Ridderzaal.
Verder organiseerden de beide Kamers de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap. Zowel voor als achter de schermen is hiervoor veel werk verzet. Gedurende de eerste helft van 2016 organiseerden de Eerste en Tweede Kamer zes conferenties voor collega-parlementariërs uit de lidstaten van de Europese Unie. De inzet daarbij was om samen met andere nationale parlementen en het Europees Parlement te bouwen aan sterkere parlementaire controle op Europese besluitvorming.
In 2016 gold tevens de nog steeds vrij bijzondere situatie dat de regeringscoalitie (VVD/PvdA) in de Eerste Kamer over slechts 21 van de 75 zetels beschikt. Dit leidt ertoe dat de regering bij ieder wetsvoorstel ook de steun moet verwerven van een aantal niet-regeringsfracties, zoals de SGP-fractie.
Toegevoegde waarde
De twee SGP-Kamerleden, Schalk en Van Dijk, hebben zich in het afgelopen jaar sterk gemaakt voor de kerntaken van de Eerste Kamer, namelijk het beoordelen van wetsvoorstellen op rechtmatigheid, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid. De Eerste Kamer bewijst vooral haar toegevoegde waarde als zij garant staat voor zorgvuldigheid en een onafhankelijk oordeel, voor een nuchtere kijk op zaken en een gezonde afstand tot de waan van de dag. Het spreekt voor zich dat de SGP-Kamerleden daarbij vooral alert zijn op de ruimte die in wetgeving wordt geboden om God naar Zijn Woord te kunnen dienen en om zaken die indruisen tegen Gods Wet tegen te gaan. Op uitgekozen momenten wordt tijdens Kamerdebatten verwezen naar Gods goede geboden en de naam van Jezus Christus genoemd.
Peter Schalk
In het jaar 2016 werd door senator Schalk meegedaan aan het debat rond een in te stellen Staatscommissie bezinning parlementair stelsel. Een slepend dossier, dat uiteindelijk heeft geleid tot een voorstel om een staatscommissie in te stellen. De fractie van de SGP betoonde zich kritisch, met name omdat het erop lijkt dat dit voorstel is ingegeven door de huidige samenstelling van de Eerste Kamer waar geen automatische meerderheden bestaan. Inmiddels is besloten tot het instellen van de staatscommissie. De fractie van de SGP zal dit proces nauwlettend volgen.
Een boeiend proces vond plaats rond de Mediawet. De Tweede Kamerfractie had tegen deze wet gestemd, vooral omdat de invloed van het maatschappelijk middenveld weggedrukt werd. Tijdens de behandeling in de Eerste Kamer bleek dat Schalk een toezegging van de staatssecretaris kreeg om de reclame, zoals die van Second Love, te laten toetsen door de reeds bestaande Kijkwijzer. Deze Kijkwijzer toetst op een aantal zaken, zoals geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en alcoholmisbruik en grof taalgebruik. Deze toezegging lag onder vuur in de Tweede Kamer. Omdat de staatssecretaris de toezegging handhaafde, besloot de SGP uiteindelijk steun te geven aan het wetsvoorstel.
Diederik van Dijk
Ook senator Van Dijk heeft in 2016 diverse politieke bijdragen geleverd. Tijdens een debat met minister Ploumen (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bracht hij de kwalijke praktijk rond gendercide ter sprake: het plegen van abortus wegens geslacht, zoals dit in een aantal Aziatische landen nog steeds gebruikelijk is. De minister heeft hierop positief gereageerd en vervolgens de Eerste Kamer schriftelijk op de hoogte gesteld van haar inspanningen om deze praktijk tegen te gaan in onder meer China en India.
In het voorjaar deed van Dijk mee aan de Algemene Europese beschouwingen. Hij hekelde daarbij de aanmatigende seculier-liberale toon van de EU richting landen als Hongarije en Polen. Verder ging hij in op de vluchtelingencrisis en bepleitte tevens erkenning van de Armeense genocide. Ook riep hij de minister van Buitenlandse zaken op om een eind te maken aan de eenzijdige, negatieve gerichtheid van de EU op Israël, de enige fatsoenlijke rechtstaat in de betreffende regio.
Dankbaarheid
De SGP-senatoren zien met dankbaarheid terug op het afgelopen jaar. In goede harmonie, met vereende krachten, mocht het werk gedaan worden. Daarbij past een woord van dank aan de fractie van de Tweede Kamer, met hun medewerkers, voor de plezierige verstandhouding.
Bovenal past een woord van dank aan de Heere God, Die gezondheid en krachten schonk. Alles moet Hem eren! (Psalm 33)
SGP
© Henk-Jan Oudenampsen
07-01-2017
Samenleving
https://www.sgp.nl