Van Ninevé naar Nazareth, vanaf woensdag 26 juli, 21.15 uur, NPO 2. In het Midden-Oosten, tussen de chaos van oorlog en conflicten, brengt presentator Kefah Allush een bezoek aan vergeten volken met bijzondere verhalen. De EO-serie Van Ninevé van Nazareth toont het leven in deze regio zoals we dat nauwelijks zien.
Kleine gemeenschappen in grote islamitische gebieden, oude tradities in de moderne wereld en vruchtbare gebieden in de gigantische woestijn. De serie is het vervolg op de succesvolle serie ‘Van Nablus naar Ninevé’, die in de zomer van 2016 werd uitgezonden.
De indrukwekkende reis start in Ninevé, het huidige Mosul. Ooit was dit de hoofdstad van Assyrië; nu een plaats op de frontlinie van een gruwelijke oorlog tegen Islamitische Staat. “Het bezoek aan Mosul was absurd. Het oosten van de stad is bevrijd, maar in het westen zit IS nog”, vertelt Allush. Hoewel de meeste Assyriërs zijn gevlucht voor het geweld, ontmoet de EO-presentator toch een aantal Assyriërs die proberen hun leven weer op te bouwen. Is er in de schaduw van het oude Ninevé een nieuwe toekomst voor dit eeuwenoude volk?
Een ander gezicht
‘Van Ninevé naar Nazareth’ geeft landen en gebieden die bekendstaan om geweld en vervolging een ander gezicht. Zo toont het programma het leven van de Amazigh in de oase Siwa (Egypte). In dit verrassend vruchtbare gebied – middenin de gigantische woestijn – leefde dit volk eeuwenlang in afzondering van de buitenwereld. De aanleg van een weg geeft hen nu toegang tot de moderne wereld. Welke invloed heeft dit op hun oude wetten en tradities?
“Het Noorwegen van Arabië”
De reis naar Nazareth brengt Allush ook in Iran, Zuid-Irak en Musandam. “Musandam is een bergachtig schiereiland. Het hoort bij Oman en wordt vanwege de vele fjorden ook wel het ‘Noorwegen van Arabië’ genoemd”, vertelt de presentator. “De modernisering in dit deel van de wereld rukt hard op, maar de Shihuh-stam die hier leeft, doet er alles aan om hun eigen cultuur te behouden.”
Beladen ontmoeting
Nazareth vormt het decor voor het slot van de zesdelige serie door het Midden-Oosten. Voor Kefah Allush, die zelf in deze regio werd geboren, waren de opnames van deze aflevering “een confronterende rollercoaster”. In een dorpje vlakbij Bethlehem ervaart hij hoe christelijke Palestijnen luidruchtig Stille Zaterdag vieren, hij voelt zich trots als hij Palestijnen ontmoet die hun toekomst willen opbouwen op de Westelijke Jordaanoever en heeft een beladen ontmoeting met een jonge Palestijn die als militair onderdeel uitmaakte van het Israëlisch leger.
Evangelische Omroep
Evangelische Omroep
18-07-2017
Media
https://www.eo.nl