Het Vermoeden voert maand lang gesprekken over de zorg

Op 11 maart start de week van de zorg. Deze zondag vormt het startsein voor een maandlang gesprekken hierover in Het Vermoeden. Marleen Stelling ontvangt zorgontvangers en zorggevers. Hoe is het om als patiënt op je kwetsbaarst te zijn en je te verlaten op anderen? Wat betekent het om met kwetsbare mensen om te gaan, die jouw zorg nodig hebben? Hoe heeft dit hen allen veranderd, verdiept en verrijkt? En wie is God in dit alles?

‘Reiziger er is geen weg, de weg maak je zelf door te gaan’. Dit is het adagium van het zondagochtend televisieprogramma Het Vermoeden. Marleen Stelling ontmoet bevlogen protestanten – van wereldverbeteraar tot zinzoeker, van bezield gelovige tot spirituele nomade.

11 maart – Paula Irik

Paula Irik is als geestelijk verzorger verbonden aan vier locaties van zorgkoepel Cordaan in Amsterdam. Daar ontmoet ze wekelijks oudere bewoners met dementie. Door ontmoetingsgroepen laat zij deze mensen – die doorgaans vaak gesloten zijn – weer openbreken. En dan ontdekt ze dat het nog altijd gevende mensen zijn, die in hun eigen taal, het Dementees, volop wijsheden verkondigen. Ze spreekt van een wisselwerking, een bondgenootschap. “Van werken in de zorg word je niet rijk, maar als je kijkt naar mijn existentieel inkomen ben ik miljonair!”

18 maart – Martine Vonk

Als iemand zich onvermoeibaar met duurzaamheid en bewustwording bezighoudt, dan is het wel milieukundige Martine Vonk. Ze kan er onmogelijk mee stoppen. “Mijn drive is enorm, er moet nog zoveel gebeuren. Het gaat veel te langzaam.” Tegelijkertijd werkt het leven haar behoorlijk tegen. Ze is 43 jaar en heeft uitgezaaide kanker. “Het zit overal, beter worden zit er voor mij niet meer in. Maar wat ik graag tegen mensen zou willen zeggen is: vraag mensen zoals ik niet alleen naar hun ziek zijn. Zie de hele mens! Ik ben veel meer dan die ziekte alleen.”

25 maart – Ranfar Kouwijzer

Ranfar Kouwijzer is directeur van Stem in de stad in Haarlem. Hij wil mensen uit verschillende werelden met elkaar in contact brengen: “We gaan vooral om met mensen die op ons lijken. Wie heeft een nummer van een dakloze in zijn telefoon staan? Of van iemand zonder papieren? Terwijl die mensen net zo goed in je omgeving wonen. We leven langs elkaar heen, een gemiste kans… Besef overigens wél dat ontmoetingen tussen verschillende werelden niet altijd ‘makkelijk’ zijn he?! Soms vliegen de emoties over tafel: wanhoop, boosheid, vreugde. Maar is het wél het echte leven.”

1 april – Inger van Nes

Theoloog en psycholoog Inger van Nes kreeg drieënhalf jaar geleden een ongeluk waardoor ze hersenletsel opliep. Je ziet niks aan haar en toch zal ze nooit meer de oude zijn. Na een periode van eenzaamheid, machteloosheid, depressie en revalidatie wordt het op dit moment weer enigszins licht in haar leven. Met Pasen ontmoeten we een dankbare Inger die binnenkort begint aan een nieuwe baan waarin ze zich zal inzetten voor een inclusieve samenleving als het gaat om de geestelijke gezondheidszorg. “Ik voel me inmiddels een gelouterd mens door alles wat achter me ligt. Wie heeft dit nou meegemaakt op haar 32e?!”

Presentatie: Marleen Stelling; redactie: Yvonne van den Heuvel-van de Graaf, Christine Raven; productie: Manon de Gier-van Wijk; regie: Joost Honselaar; eindredactie: Ida Overdijk

Evangelische Omroep
© Willem Jan de Bruin
05-03-2018
Media
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies