Vandaag kwamen leerlingen van Guido uit Amersfoort en Greijdanus uit Meppel en hun docenten terug van hun reis naar Noordoost-India met Verre Naasten. Daar verbleven zij ruim een week en bezochten er, samen met een medewerker van Verre Naasten, projecten waarvoor zij in de afgelopen jaren actievoerden.
Voor de zeven leerlingen was het bezoek aan India extra bijzonder; zij voerden in 2016 en 2017 zelf actie voor de projecten; verschillende basisscholen in het noordoosten van India. Nu konden zij met eigen ogen zien hoe ver de projecten gevorderd waren. “Ik vond het erg mooi om te zien hoe het geld besteed is en hoe dankbaar de mensen hiervoor zijn”, vertelt de 15-jarige Sanne uit Spakenburg enthousiast.
Leerzaam
De reis maakte veel los bij de leerlingen. Anne-Wil: “Door de mensen die ik in India ontmoette, ben ik dichter bij mezelf en bij God gekomen. Een ervaring die mijn leven heeft veranderd!” Irma is het met haar eens: “Door deze reis weet ik nu bijna zeker dat ik later iets met ontwikkelingshulp wil doen.” Ook docentbegeleider van Greijdanus, Ina van Rijssen, blikt enthousiast terug: “Heel bijzonder om te zien hoe de kerken daar zich inzetten voor de allerarmsten. Daar kunnen wij als kerken in Nederland veel van leren.” Dick van Veelen, docentbegeleider van Guido-Amersfoort was ook onder de indruk: “Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de hulp van ons draagt eraan bij dat de mensen uiteindelijk self-supporting worden. Ik heb in India veel potentieel gezien, mooi dat we de mensen daar mogen helpen dit potentieel verder te ontwikkelen in plaats van alles voor hen te doen.”
Opvallend
Tijdens de reis verbleven de leerlingen en hun begeleiding in een hostel van de lokale kerk en een Indisch gastgezin. Hierdoor was er veel contact met de lokale bevolking. Ina: “De vriendelijkheid van de mensen is echt opvallend, ook hoe hecht hier de gemeenschap is. We voelden ons in India echt welkom en thuis.” Dick vult haar aan: “Je kunt beter arm zijn in een sociaal hechte gemeenschap, dan rijk zijn en eenzaam”, concludeert hij.
Ambassadeur
De leerlingen verzamelden tijdens hun reis ook foto- en filmmateriaal voor het project van 2018: een landbouw- en gezondheidszorgproject van lokale kerken in Noordoost-India; een partner van Verre Naasten. Verre Naasten is de landelijke mission-organisatie van en voor de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). Zij ondersteunt GKv-kerken in Nederland bij de uitvoering van hun mission-werk wereldwijd. Dat mission-werk gebeurt via lokale partners in meer dan dertig landen, waaronder India.
Hagar Prins
Verre Naasten
05-03-2018
Jongeren
https://www.verrenaasten.nl