Hoe een vrouw in Afghanistan hoop brengt in een meedogenloze drugswereld

Afghanistan is de grootste opiumproducent ter wereld. De documentaire ‘Laila at the Bridge’ biedt een blik op de verslavingsepidemie die Afghanistan teistert. De film volgt één vrouw die vecht om haar kliniek open te houden, ondanks de constante bedreigingen, weerstand vanuit de overheid en het vertrek van de internationale gemeenschap uit Afghanistan.

Woensdag 29 augustus om 22.40 uur op NPO 2, documentaire: Laila at the Bridge

In een land waar nauwelijks hulp voor verslaafden is, heeft Laila Haidari (40) de keuze gemaakt om haar eigen baanbrekende afkickkliniek te openen in de vorm van een restaurant waar de verslaafden werkzaam zijn. Haar broer Hakim, zelf een ex-verslaafde, runt de kliniek, waar zowel mannen als vrouwen gratis worden behandeld.

Laila haalt nieuwe cliënten voor haar kliniek op onder de brug in Kabul waar verslaafden hun dagen slijten. Ze probeert de halfdode, ondervoede en zieke mensen die ze tegenkomt te overtuigen om ‘clean te worden’, en met haar mee te gaan. ‘Als ik naar hun pijn luister, vergeet ik mijn eigen pijn’, zegt Laila die zelf ooit als kindbruid werd uitgehuwelijkt.

Sinds ze met haar werk is begonnen, heeft Laila meer dan 2000 mensen in haar kliniek behandeld. Maar voor dat succes betaalt zij een hoge prijs. Haar drie kinderen wonen vanwege de veiligheid in Iran. Ze heeft hen al tien jaar niet gezien.

Laila at the bridge laat de verwoestende uitwerking van drugs zien op een samenleving, waar vrede altijd ver weg is. En de film toont hoe één vrouw in een meedogenloze mannenwereld, met engelengeduld zich ontfermt over mensen voor wie hoop op een ander leven, ondenkbaar lijkt.

Credits:

Regie: Elizabeth & Gulistan Mirzaei

Camera: Elizabeth Mirzaei

Productie: Ina Fichman

Editor: Andrea Henriquez

Muziek: Jessica Moss

Eindredactie EO: Margje de Koning

Evangelische Omroep
Evangelische Omroep
17-08-2018
Hulpverlening
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies