Vandaag wordt in een gedeelte van de kerken Dankdag gevierd. Waarom is dankbaar zijn eigenlijk zo belangrijk? Hoe kun je dankbaar zijn op een leuke manier inpassen in jouw gezin?
Al in het Oude Testament zien we dat mensen God bedankten: ze brachten dankoffers. Ook in het Nieuwe Testament zien we de opdracht om God te danken. In Filippenzen 4:6 lezen we: “Maak je nergens zorgen over, maar vertel in gebed aan God wat je nodig hebt. Dank Hem ook voor alles.” God heeft het niet nodig dat we Hem danken. Maar ik geloof dat Hij het wel fijn vindt als wij Hem danken. Niet omdat Hij Zichzelf dan beter voelt, maar omdat het goed is voor onszelf.
God danken, helpt ons namelijk om ons te focussen op het goede. Als we verder lezen in Filippenzen 4, ontdekken we namelijk in vers 7: “Dan zal de vrede van God, die wij met geen mogelijkheid kunnen begrijpen, jullie hart en jullie gedachten beschermen in Jezus Christus.” Doordat we onze aandacht richten op de goede dingen, krijgen we er meer oog voor dat God ons zegent. Het geeft ons een beter gevoel over Hem. Het maakt ons blij, dankbare mensen zijn blije mensen. Zelfs niet-christenen weten dat.
Je kunt het vergelijken met een verrekijker: als je gaat danken, kijk je door een verrekijker naar God, waardoor Hij dichterbij komt. Ook een mooi voorbeeld om het belang van danken aan je kinderen uit te leggen! Het is dus erg krachtig om van danken een gewoonte te maken. Niet alleen op Dankdag, maar iedere dag van het jaar. Ook met je kinderen, zodat zij van jongs af aan hier vertrouwd mee raken. Een aantal manieren waarop je dat kunt doen:
– Knutsel samen een schatkist. Dat kan van een voorgevormde schatkist (te koop bij de meeste hobbywinkels of bij Bol.com), maar ook van een schoenendoos. (Houden jullie niet van knutselen? Zoek dan een kant-en-klare schatkist of gebruik de voorgevormde schatkist zonder deze te versieren.) Schrijf dagelijks ieder een dankpunt op een blaadje en doe dit in jullie schatkist. Leuk om na een tijdje eens terug te kijken hoe snel God jullie schatkist met mooie dingen heeft gevuld!
– Als jullie normaal gesproken na het eten danken, dank God dan eens vóór de maaltijd al voor het eten dat Hij heeft gegeven. In Mattheüs 26:26 lezen we dat Jezus dit ook deed.
– Vraag wanneer je je kinderen naar bed brengt, waar ze God voor willen danken. Laat hen kiezen of ze Hem hier zelf voor danken of dat jij dit doet.
– Maak samen een dank-boekje. Je kunt hiervoor een eenvoudig foto-etui gebruiken, bijvoorbeeld te koop bij Hema. Doe er blaadjes of kaarten in waarop je kinderen dingen mogen tekenen of schrijven waar ze dankbaar voor (kunnen) zijn. Als het boekje gevuld is, kun je het er steeds weer bij pakken, doorbladeren en er iets uitkiezen waar jullie op dat moment voor willen danken.
– Zing dagelijks een danklied. Verschillende opties:
Dank U Heer – Opwekking Kids 302
Dank U – Opwekking Kids 323
Dank U wel – Oké4kids
Dankliedje voor het eten – Elly & Rikkert
Mijn Jezus, ik dank U – Make Some Noise Kids
Voer vooral niet alle ideeën in één keer in maar laat je inspireren om dankbaarheid op jullie ‘gezinsagenda’ te zetten en er een gewoonte van te maken, 365 dagen per jaar. Danken kan voor praktische dingen zoals voorziening (eten, drinken, kleding, een warme douche, een huis om in te wonen), voor een leuke dag, een mooie ontmoeting, maar ook voor Gods karakter: Zijn goedheid, Zijn trouw, Zijn zorg voor jullie. In het laatste geval is het goed om met je kinderen concreet te maken hoe zij Gods trouw merken in hun leven.
Als je leven zich op dit moment in een storm bevindt, kan het even wat moeilijker lijken om God te danken. Maar juist dan is het goed om toch te doen. Er zijn altijd dingen waar je God voor kunt danken, zoals dat Hij bij jullie is. Juist als je ervoor kiest in zo’n situatie dankbaar te zijn, helpt dat je om boven de situatie uit te zien en Gods vrede weer te gaan ervaren.
Er is zoveel om Hem voor te danken! Veel dank-plezier!
Over de auteur
Imke Wijnhorst schrijft graag over het gezin als fundament van de samenleving. Een bezoekje aan haar site is zeker de moeite waard. Klik daarvoor op de link onderaan dit item.
Imke Wijnhorst
© Henk-Jan Oudenampsen
05-11-2018
Onderwijs
https://www.gezinsfundament.nl