Riekelt Pasterkamp van Family7 sprak in het programma Uitgelicht met Chris Stoffers, Tweede Kamerlid SGP over het kinderpardon. En een oplossing voor het kinderpardon is nog ver weg. Zelfs staatssecretaris Harbers weet niet hoe de coalitie uit het meningsverschil moet komen. Het kabinet heeft nog geen oplossing gevonden, de onderhandelingen zitten muurvast.
Riekelt Pasterkamp: Het CDA maakt een merkwaardige draai in het dossier van het kinderpardon. Ze waren eerst tegen maar zijn nu voor. Er komen verkiezingen aan in maart, is dit politiek?
Stoffers: Ja, ik denk het wel. En ik vind deze verandering niet goed. Kijk, als je weloverwogen ergens over na hebt gedacht en dan van mening verandert, ja, dat is prima.
Maar om dit in een periode van verkiezingen te doen over de rug van een heel aantal kwetsbare kinderen, dat keur ik af. Je kunt er voor zijn en je kunt er tegen zijn, maar in de afgelopen week zag je rond het kabinetsberaad dat er op de achtergrond nog een vliegtuig vastgehouden wordt omdat het onduidelijk is of die kinderen nu wel of niet naar Armenië teruggebracht moeten worden. Dat is geen goede zaak.
Maar om dit in een periode van
verkiezingen te doen over de rug
van een heel aantal kwetsbare
kinderen, dat keur ik af.
De christenunie zag de kans schoon en stelde voor de uitzetting op te schorten. Joël Voordewind wees daarbij op de nieuwe politieke realiteit en kreeg steun van CDA en D66.
Stoffers: Ja, de Christenunie heeft hier altijd een helder standpunt over gehad en ze dachten dat ze er nu een extra medestander bij hadden. Wij denken dat dit niet goed is. De SGP is van mening dat je dit anders moet aanpakken. Het kinderpardon moet je niet zomaar een op een gaan toepassen, want er komt altijd iets achteraan, er spelen meer factoren mee. Er is een procedure opgezet om ervoor te zorgen dat de procedures korter worden. Maar daarnaast moet je in deze groep kinderen (het gaat om maximaal 700 gevallen) onderscheid gaan maken.
De SGP heeft daarom deze oproep
een tijdje geleden gedaan, dus
om een tweedeling te maken in
deze lijst.
De hele lijst moet doorgenomen worden, we moeten kijken en welke gevallen de overheid schuld heeft dat de procedure te lang heeft geduurd. En voor die groep moet je als overheid ruimhartig zijn en toegeven dat er een fout is gemaakt. Deze kinderen mogen wat ons betreft in Nederland blijven. Maar bij de andere gevallen waarbij de ouders zelf enorm de tijd hebben gerekt en keer op keer de zaak hebben vertraagd, voor die groep moeten we ook helder zijn en de uitzetting door laten gaan.
De SGP heeft daarom deze oproep een tijdje geleden gedaan, dus om een tweedeling te maken in deze lijst. Dat doet recht aan de situatie, aan de kinderen en aan deze kwetsbare groep. Momenteel worden ze als een speelbal heen en weer geslingerd en dat is absoluut niet goed.
Redactie Christelijknieuws – Family7
Schermafdruk tv-stream Family7
28-01-2019
Samenleving
https://www.family7.nl