Nieuwe zendmast voor verscheurd Nigeria

190 miljoen mensen in verscheurd Nigeria bereiken met het verzoenende Evangelie? Dat is mogelijk als we een nieuwe, krachtige zendmast in de regio neer kunnen zetten. ‘Het leven als christen in Nigeria wordt steeds zwaarder’

Twee mannen op een bankje; tussen hen in een radio. Het lijkt zo gemoedelijk, dat het nauwelijks voor te stellen is dat er ooit een enorme kloof tussen hen bestond. Onoverbrugbaar, zo leek het. De een was moslim, de ander christen en ze woonden allebei in Nigeria, het land dat wordt verscheurd door angst, geweld en ontvoeringen. Tal van bevolkingsgroepen staan er lijnrecht tegenover elkaar. Zeker de moslims en de christenen.

Tal van bevolkingsgroepen staan er

lijnrecht tegenover elkaar. Zeker de

moslims en de christenen.

De situatie in Nigeria is complex. Islamitische herders van de Fulani-stam trekken – op zoek naar vruchtbare landbouwgronden – naar het zuiden. Daar vallen zij de overwegend christelijke boerendorpen aan. Hoewel dit conflict om landbouwgrond lijkt te gaan, richten de Fulani-herders zich toch vaak specifiek op christelijke voorgangers en maken ze christelijke dorpen met de grond gelijk. In de afgelopen jaren hebben de Fulani meer zware wapens gekregen. Het lijkt erop dat zij geholpen worden door radicale groeperingen die Nigeria willen zuiveren van christenen.

Een ander gevaar vormen de bandieten die voedsel en vee roven. Of mensen ontvoeren voor losgeld. Dat komt met name in de rijkere oliegebieden voor.

En dan is er nog de terreur die Boko Haram uitoefent, vooral in het noordoosten van Nigeria. Hoewel de Nigeriaanse overheid claimt dat Boko Haram is verslagen, is geweld nog echt geen uitzondering. Steeds weer komen er berichten over ontvoeringen van jonge meisjes en anderen, moord, verkrachting en geweld – veel christelijke dorpen in het noordoosten van het land lijden onder deze traumatische gebeurtenissen. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen uit angst voor de islamitische terreurorganisatie of omdat hun dorpen zijn afgebrand. En als gevolg van het aanhoudende geweld lijden veel mensen honger.

Wie durft?

Abdul* (36) komt uit een islamitisch gezin. ‘Als moslim had ik een hekel aan christenen’, zegt hij eerlijk. ‘Dat veranderde toen ik christelijke programma’s op de radio hoorde. Er kwam een kantelpunt in mijn leven. Ik heb spijt van mijn zonden en vraag God om vergeving. Bid alstublieft voor mij dat ik Christus de rest van mijn leven mag volgen.’ Het is een bijzonder getuigenis uit dit verscheurde land. TWR mag eraan meewerken om de boodschap van Gods liefde en verzoening in dit land te brengen. Miljoenen moslims die er wonen, hebben nog nooit over de liefde van Christus gehoord. Maar wie durft daar in zo’n gevaarlijk gebied over te spreken? Radio biedt uitkomst, om van een afstand veel mensen te bereiken met de boodschap van Gods genade en vrede als antwoord op de haat en vernietiging die Boko Haram verspreidt.

‘Elke ochtend luister ik met mijn gezin naar

jullie uitzendingen. Jullie boodschap is heel

inspirerend en bemoedigend voor ons.

Enorm bedankt!’

Ook de christenen die in Nigeria wonen hebben behoefte aan de programma’s. Moses* (38) vraagt ons dit: ‘Bid alstublieft voor ons. Het leven als christen in Nigeria wordt steeds zwaarder. Elke ochtend luister ik met mijn gezin naar jullie uitzendingen. Ik wens jullie allen de zegen van God. Jullie boodschap is heel inspirerend en bemoedigend voor ons. Enorm bedankt!’ De radioprogramma’s laten de christenen in Nigeria ook weten dat ze niet vergeten zijn. De mensen die uit angst voor aanslagen niet meer naar de kerk durven gaan, kunnen via de radio toch geestelijk voedsel ontvangen.

Nieuwe zendmast

Op dit moment bereikt de zendmast van TWR alleen het zuiden en midden van Nigeria. Juist het noorden waar Boko Haram tekeergaat, kan de programma’s niet ontvangen. Gelukkig liggen er nieuwe kansen. De regering van buurland Benin heeft TWR onlangs toestemming gegeven om een tweede, grotere zendmast te bouwen. Hiermee wordt het wel mogelijk om het meest gewelddadige deel van Nigeria te bereiken met de verzoenende boodschap van het Evangelie.

Het verhaal van Oumar en zijn stam uit Mali laat zien wat het Evangelie kan uitwerken: ‘We waren bezig een wraakactie voor te bereiden op een stam die ons in het verleden had aangevallen. Toen hoorde ik in jullie programma over de liefde van Christus en hoe God alle vreselijke dingen die ik had gedaan wil vergeven. Daarop besloot ik de actie te laten zitten en mijn mannen op te roepen hetzelfde te doen.’ Hoeveel mensen zullen die dag van de dood gered zijn, omdat het Evangelie die dag heel eenvoudig gepredikt werd?

Bid mee dat Gods Woord binnenkort ook in het noorden van Nigeria zal klinken!

*Abdul en Moses zijn niet de echte namen van de mannen. I.v.m. hun veiligheid moeten die namen geheim blijven. Ook zijn zij niet de mannen op de foto.

TWR laat wereldwijd het Evangelie van Jezus Christus horen via media, waaronder radio, internet, mobiele telefoon en audiospelers. Overal komen de programma’s binnen: bij mensen die het Evangelie nog nooit gehoord hebben, in gesloten landen en in oorlogsgebieden. Er zijn uitzendingen in ruim 230 talen. Waar mogelijk werkt TWR samen met lokale kerken in de productie en nazorg van de programma’s.

Bouwt u mee aan deze nieuwe zendmast? Bezoek dan de website via de link onderaan dit artikel.

TWR – Wim Klein
TWR
31-05-2019
Evangelisatie
https://transworldradio.nl/nigeria

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies