Israël staat op het punt het beloofde land in te trekken. De koning van Moab probeert met een vervloeking het volk zwak te maken, zonder resultaat. Maar Moab heeft nog een troef: op aanraden van Bileam (Openbaring 2:14) nodigen ze het volk uit voor een afgodisch feest, waarbij de leiders zelfs voorop gaan. De list werkt: Gods toorn komt
over Israël en er volgt een plaag waarbij 24.000 mensen sterven. Maar dan staat er een man op, die z’n nek uitsteekt en de plaag afwendt…
Zijn naam is niet zo bekend: Pinchas (Pinehas) kleinzoon van de hogepriester Aäron; de naam komt maar een paar keer voor in de Bijbel. Wat doet hij? Wanneer een belangrijk man van de stam Simeon het aanlegt met de dochter van een eveneens belangrijk man van de vijand staat iedereen als aan de grond genageld. Pinchas staat op, volgt ze tot in hun tent en doorsteekt ze met een speer. Dan houdt de plaag op.
Niet bepaald een kinderverhaal. Er rijzen allerlei vragen als we dit lezen. Nam hij het recht in eigen hand? Moest hij niet op Mozes wachten? Toch zegt God in Numeri 25:11 Pinehas … heeft Mijn grimmigheid over de Israëlieten afgewend, doordat hij zich in hun midden met ijver voor Mij heeft ingezet, zodat Ik de Israëlieten niet in Mijn naijver vernietigd heb.
Hij handelde niet naar eigen inzicht; hij deed wat God had geboden (11:4) wat niemand durfde. Hij toonde ijver voor Gods zaak. Hij stak zijn nek uit, door zijn eigen nek te riskeren. Velen van ons steken het hoofd liever niet al te ver boven het maaiveld uit.
Een vrouw die – als voormalig Amerikaans ambassadeur voor de VN – herhaaldelijk haar nek voor Israël uitstak, is Nikki Haley. Afgelopen week twitterde ze naar aanleiding van de zoveelste VN-resolutie tegen de Joodse Staat. In die resolutie komt een paragraaf voor, waarbij Israël wordt verweten de rechten van Palestijnse vrouwen te schenden, nota bene ondertekend door o.a. Saoudi Arabië en Iran. Ze zegt in die tweet: ‘Het verbaast me hoe de VN stemmen zoals deze goedkeurt. Het is een totale aanfluiting van mensenrechten’.
Sayyaf Sharif Daoud is een Israëlische Arabier die voor IS heeft gevochten, maar nu spijt heeft en graag wil terugkeren naar Israël. Hij zegt in een interview: ‘Israël heeft nog geen fractie gedaan van wat Bashar Al-Assad in Syrië heeft gedaan. Israël is een democratie, waar Joden en Arabieren samenleven.’
Ondertussen heeft zich in het Verenigd Koninkrijk een wisseling van de wacht voorgedaan. Boris Johnson, die het land uit de Brexit crisis moet leiden, noemt zich ‘een gepassioneerd zionist’. De tijd zal leren wat dit voor Israël betekent.
Tenslotte mogen wij onze blik richten op Degene die zichzelf liet doorsteken om Gods oordeel van zijn volk af te wenden: Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde die voor hem in het verschiet lag, liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis. Hij hield stand en nam plaats aan de rechterzijde van de troon van God. (Hebreeën 12:2)
Sybe de Vos
Column a.d.h. Numeri 25:10-30:1 (synagoge lezing) en de actualiteit.
Afbeelding: Speer. Illustratie: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 27 juli 2019
Sybe de Vos
© Sybe de Vos
26-07-2019
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl