Jongeren die meedoen aan de maatschappelijke diensttijd (MDT) moeten die behalve in de zorg en bij defensie ook op de boerderij kunnen doen. Dat vindt de ChristenUnie, één van de drijvende krachten achter de invoering van de maatschappelijke diensttijd. De partij wil daarmee de kloof tussen boer en burger te lijf gaan. De landbouw zit momenteel nog niet in het aanbod van de MDT.
Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber is het steeds minder vanzelfsprekend dat mensen weten waar hun eten vandaan komt. Ook volgens de boeren die vorige week naar Den Haag kwamen om te protesteren, is de kloof tussen boeren en burgers groeiende.
Dik-Faber: “De MDT is mede bedoeld om jongeren in contact te laten komen met mensen die ze anders misschien nooit zouden spreken. Door jongeren de kans te geven om hun MDT op de boerderij in te vullen, doen ze een onvergetelijke ervaring op, dragen ze een steentje bij aan de voedselproductie in ons land én verkleinen we de kloof tussen platteland en de rest van Nederland. Zeker voor jongeren die ver van het platteland opgroeien, is dit een uitgelezen kans. Dat is winst voor hen én voor de samenleving.”
De maatschappelijke diensttijd (MDT) gaat na een proefperiode sinds de zomer van 2018 in februari 2020 officieel van start. De maatschappelijke diensttijd komt voort uit de verkiezingsprogramma’s van ChristenUnie en CDA, is daarna breder omarmd in de Tweede Kamer en nu uitgewerkt door ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis.
ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber doet het voorstel in het debat over de landbouwbegroting van ChristenUnie-minister Carola Schouten.
Christenunie – Carla Dik-Faber
© Henk-Jan Oudenampsen
09-10-2019
Samenleving
https://www.christenunie.nl