Meer dan 10.000 vluchtelingen uit Noordoost-Syrië zijn vanwege de militaire operaties naar Irak gevlucht. Medair Irak heeft een mobiel medisch team ingezet in de regio Dohuk en biedt noodgezondheidszorg aan de vluchtelingen die naar Irak komen. De UNHCR schat dat driekwart van hen vrouwen en kinderen zijn.
In samenwerking met Artsen zonder Grenzen, de regionale gezondheidszorg in Dohuk en UNHCR verleent Medair vanuit een mobiele kliniek basisgezondheidszorg. We geven zorg bij virus- en bacteriële infecties, basisgezondheidszorg en zorg bij chronische ziekten zoals hoge bloeddruk en diabetes.
“Gisteren heeft Medair 76 patiënten ontvangen die lange reizen hadden gemaakt vanuit Noordoost-Syrië, waardoor velen pijnlijke spieren en botten hadden,” vertelt Alanna Smith, projectmanager gezondheid van Medair en leider van de noodhulpactie. “Veel mensen hebben oorlogsneurose en er heerst een verslagen stemming. Dit was niet wat de mensen wilden.”
Sommige mensen die naar Irak gevlucht zijn, vertelden dat ze in de haast om weg te komen hun familieleden waren kwijtgeraakt. De meesten hebben alleen een rugzak met wat spullen bij zich en maken zich zorgen over hoe ze de naderende winter moeten doorkomen.
“We waren thuis en toen werd ons dorp gebombardeerd. We waren met z’n tienen en de anderen zijn allemaal gevlucht. Wij zijn nog even gebleven, maar toen de bommen bleven komen, zijn wij ook gegaan,” zegt Sinu, die op donderdagmorgen met zijn vrouw Nijot in Irak aankwam. “Gelukkig zijn we veilig, maar we hebben niets gehoord van de anderen. Misschien leven ze nog, maar misschien niet.”
De UNHCR bereidt zich voor op een mogelijke toestroom in de regio van 50.000 vluchtelingen in de komende weken. “Om passende hulp te kunnen bieden voor de meest dringende noden van deze mensen en voorbereid te zijn op een nieuwe toestroom van vluchtelingen over de grens is samenwerking tussen alle betrokken partijen noodzakelijk. Voor de VN en hulporganisaties moet dit in de komende dagen en weken de hoogste prioriteit houden,” besluit Alanna.
Ondertussen blijft Medair zich via bestaande projecten inzetten voor de meest kwetsbare en door conflict getroffen mensen in Irak. We bieden acute gezondheidszorg, onderdak, psychologische ondersteuning en water en sanitatie voor mensen die dat het hardst nodig hebben.
Medair voert projecten uit in de regio’s Kirkuk, Ninewa, Duhok en Salah al-Din. In Irak staat Medair bekend als een aanbieder van hoogwaardige noodhulp, die het vertrouwen heeft gekregen van gemeenschappen en instanties. Medair is sinds 2012 actief in het Midden-Oosten, met hulp aan Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië. In augustus 2014 is de noodhulp in Irak begonnen. Eerder heeft Medair in 1991, 1992 en 2003 in Irak gewerkt.
Medair – Janneke de Kruijf
Medair
29-10-2019
Hulpverlening
https://www.medair.org