Menora

COLUMN – Mozes is nog steeds op de berg Sinaï. Nadat God hem heeft laten zien hoe de Woning gemaakt moet worden, krijgt hij uitvoerige instructies over diegenen die in dit speciale mobiele bouwwerk moeten gaan dienen: de priesters.

Aäron en zijn vier zonen worden hiervoor door God zelf geroepen, want niemand meet zichzelf die waardigheid aan. Zij vertegenwoordigen God bij het volk en krijgen speciaal daarvoor – nog te maken – kleren, die Gods heerlijkheid en pracht weerspiegelen. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor de hogepriester. Daarnaast vertegenwoordigen ze het volk ook bij God.

Toch worden ook alle Israëlieten bij dit priesterschap betrokken, want Mozes moet hen opdragen om hem zuivere olie, uit gestoten olijven, te brengen. Dat is de beste olie. Die olie is nodig voor de verlichting in het Heilige, het voorste gedeelte van de Tent. Letterlijk: ‘om een altijd-aanwezige vlam te doen opklimmen’. Die zevenarmige kandelaar (menora) is – meer dan welke andere verbeelding ook – hét symbool van wat Israël moest zijn: een priesterlijk volk.

Het wapen van de staat Israël heeft een menora tussen twee olijftakken, rond 1948 ontworpen door de broers Shamir en is gebaseerd op de afbeelding op de Boog van Titus, die in Rome werd opgericht na de verovering van Jeruzalem in het jaar 70. (Wikipedia) Israël is voor een groot deel terug in het land, maar is er wel olie?

In die huidige staat Israël waren er deze week voor de derde keer in één jaar tijd verkiezingen. De opkomst was hoog en Netanyahu’s Likoedpartij kwam opnieuw als winnaar uit de bus. Maar toch zal de demissionaire Israëlische premier opnieuw geen parlementaire meerderheid kunnen behalen, waardoor de politieke impasse niet zomaar is opgelost. Daar komt bij dat Netanyahu, juist in de week waarin hij door president Rivlin verzocht zou worden om een regering te vormen, vanwege vermeende corruptie berecht wordt. Voor Benny Gantz is dat de reden waarom hij bij voorbaat niet aan zo’n regering wil deelnemen.

Daar komt bij, dat de oppositiepartijen onder leiding van Gantz bezig zijn om een wet via de volksvertegenwoordiging goedgekeurd te krijgen, die het aangeklaagde politici onmogelijk maakt om een regering te vormen. De partij van Avigdor Liberman gaf onlangs zijn steun aan dit wetsvoorstel, wat een meerderheid in de Knesset zou betekenen. Ook wordt verwacht dat het Hooggerechtshof zich hierover instemmend gaat uitspreken. Bovendien wil Liberman de termijn die een premier kan zetelen, inkorten. Voor Netanyahu geen rooskleurige ontwikkeling. Hoe zal deze patstelling doorbroken worden?

De meest eenvoudige weg uit deze impasse is het vormen van een eenheidsregering, maar wie gaat die leiden? Tot nu toe is het coronavirus erin geslaagd om bijna 100.000 Israëli’s in quarantaine te plaatsen.’ Het enige wat deze nationale factor nu hoeft te veroorzaken, is twee mannen bij elkaar brengen’. (Jerusalem Post, Word Israel News) Mogelijk? Vlak voor het gebouw van de Knesset staat die imposante menora, die de geschiedenis van Israël uitbeeldt; het volk dat de wereld de Woorden van God doorgaf, dat de Messias voortbracht…

Op een dag ziet de profeet Jesaja in een visioen ook een berg. Het is de berg waarop het Huis van God staat. En alle volken zullen daarnaartoe stromen om richting, om licht, te ontvangen. Tweeduizend jaar geleden gaf een andere Jood, in de tuin die ‘olijvenpers’ (Getsemane) werd genoemd, onder zware druk ‘Zijn olie’ af voor een Menora, die voor altijd zal branden.

Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft. (Johannes 8:12)

Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. (Matteüs 5:14).

Sybe de Vos

Column op basis van Exodus 27:20-30:10 naar de wekelijkse synagogale lezing en de actualiteit. Afbeelding: Priester: Sybe de Vos. © Sybe de Vos | 7 maart 2020.

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
06-03-2020
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies