Dokter Sarah deelt haar vaardigheden in ziekenhuis Oeganda

Mercy Ships: Ondanks het feit dat we vanwege de COVID-19-pandemie de operaties aan boord van ons ziekenhuisschip in Afrika tijdelijk moesten stopzetten, zijn we nog even gedreven als altijd in onze missie om de allerarmsten te helpen.

Naast het geven van virtuele medische trainingen en het doneren van onmisbare persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) aan onze partnerlanden in Afrika, hebben we onze werkzaamheden aan land uitgebreid met een nieuw samenwerkingsverband. We werken samen met CURE International — een christelijke non-profitorganisatie met een wereldwijd netwerk van kinderziekenhuizen — en samen doen we ons best om betere gespecialiseerde chirurgische zorg te verlenen aan kinderen met een beperking in Afrika.

Door onze middelen met CURE International te delen, kunnen we verdergaande hulp bieden aan kwetsbare kinderen in Afrikaanse landen waar een gebrek aan medische infrastructuur en veilige chirurgische zorg is. Door de afwezigheid van medische voorzieningen hebben veel kinderen met een beperking geen toegang tot de benodigde zorg, waardoor de wachtlijsten voor operaties hard groeien. De samenwerking met CURE International houdt in dat beide organisaties kunnen doorgaan met het aanpakken van de crisis op chirurgisch gebied, en dat ze de benodigde hulp kunnen blijven bieden aan patiënten die directe en levensveranderende zorg nodig hebben.

Sarah geeft haar baan op

Als onderdeel van deze samenwerking heeft Mercy Ships meerdere langetermijnvrijwilligers naar verschillende CURE-ziekenhuizen in Afrika gestuurd om daar hun vaardigheden en ervaring te delen.

Dokter Sarah Kwok, een Britse anesthesiste, werkt sinds zes weken in het CURE-kinderziekenhuis in Oeganda, waar ze patiënten behandelt die specialistische neurologische zorg nodig hebben.

Sarah werkt sinds juni 2019 voor Mercy Ships als hoofd anesthesie. Toen ze aan boord kwam, besloot ze al na twee weken dat ze zich bij het langetermijnteam wilde aansluiten. Het werk aan boord maakte zo veel indruk op haar dat ze zich geroepen voelde om haar baan als anesthesiste in het Verenigd Koninkrijk op te geven om zo fulltime aan boord te kunnen werken.

Blijvende impact

Als lid van het internationale CURE-team in Oost-Oeganda werkt Sarah samen met het anesthesieteam om intensieve zorg van hoge kwaliteit te verlenen aan jonge patiënten. Ze geeft aan deze ervaring haar ogen heeft geopend. ‘De kinderen hebben vaak complexe neurologische problemen, waardoor het een uitdaging is om hen te behandelen. Door de samenwerking zijn we in staat om medische zorg van hoge kwaliteit te bieden, zodat de patiënten de zorg krijgen die ze verdienen. Het team verandert de levens van deze kinderen en geeft hen de kans op een normaal leven en een hoopvolle toekomst.’

Naast het behandelen van patiënten, draagt Sarah een steentje bij aan de opleiding van dokters en verpleegkundigen in het ziekenhuis en medische studenten aan de plaatselijke universiteit. Het verlangen om een blijvende impact na te laten staat centraal in de visie en missie van Mercy Ships, en ook CURE International streeft dit doel na. Het kinderziekenhuis van CURE in Oeganda is een opleidingsplaats voor kinderneurochirurgie in Sub-Sahara Afrika. ‘Het ziekenhuis is een regionaal expertisecentrum en ontvangt regelmatig bezoekers uit heel Afrika, die hier chirurgische technieken komen aanleren,’ zegt Sarah. ‘CURE Uganda legt zich toe op het opleiden van de volgende generatie artsen, neurochirurgen en anesthesisten.’

Niet vanzelfsprekend

Dat ze de mogelijkheid heeft om in deze periode door te gaan met het helpen van minderbedeelde patiënten, ziet Sarah niet als iets vanzelfsprekends: ‘Ik ben erg dankbaar voor het feit dat Mercy Ships een samenwerkingsverband met CURE is aangegaan, zodat we samen ons werk kunnen voortzetten om medische zorg te verlenen aan de allerarmsten in verschillende landen in Afrika.’

Mercy Ships
Mercy Ships
21-04-2021
Hulpverlening
https://www.mercyShips.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies