Margriet is Rooms-Katholiek opgevoed, maar ze doet er weinig meer mee. Meneer pastoor heeft trouwens tot haar verbazing gezegd dat ze echt niet wekelijks naar de kerk hoeft te gaan. Ze weet dus nauwelijks iets over God, zegt ze verontschuldigend. Maar als ik met haar praat over Gods liefde voor haar, zie ik dat het iets met haar doet.
Dan zegt ze opeens: ‘Ik woon samen. En omdat ik niet getrouwd ben, heb ik geen Bijbel. Mijn zussen wel. Zij kregen een trouwbijbel op hun bruiloft, maar wat ik deed hoorde niet volgens de kerk. Maar weet je, als ik in een hotel kom, laat ik altijd mijn tassen vallen, trek het laatje open van het nachtkastje en pak de Bijbel. Ik lees dan de hele bladzijde waar hij opengaat. Mijn man vindt dat gek, maar hij luistert dan wel.’
Maar weet je, als ik in een hotel kom, laat ik
altijd mijn tassen vallen, trek het laatje open
van het nachtkastje en pak de Bijbel.
Dure grap
Ik luister verwonderd naar dit verhaal en zeg dat het een dure grap is om steeds naar een hotel te moeten voor een Bijbel. Achter haar verhaal hoor ik de afwijzing die ze gevoeld heeft. Hoewel je overal in Nederland een Bijbel kunt kópen, heeft Margriet dat nooit gedaan omdat zij er geen recht op lijkt te hebben. En ik word warm vanbinnen als ik haar verlangen naar de Bijbel hoor doorklinken in het hotelverhaal.
Trouwbijbel
‘De Bijbel gaat over Gods liefde en trouw voor jou, en daarom wil ik je graag een trouwbijbel geven als cadeau van Hem.’ Ze pakt met tranen in haar ogen de Bijbelstandbijbel van mij aan. Op de voorkant staat een hart, met de woorden: Gods liefde is levensecht. Ze straalt en zegt hoe bijzonder ze het vindt dat wij zo dit gesprek hebben vandaag. Ze geeft me een hand en loopt weg.
Warme knuffel
Een paar tellen later staat ze weer voor mijn neus. Ze bedankt me opnieuw voor de Bijbel, en schudt weer mijn hand. Ik geef haar een warme knuffel en weet dat deze Bijbel meer gelezen zal worden dan de meeste trouwbijbels.
Als ik die avond thuiskom, kijk ik met
heel andere ogen naar mijn eigen Bijbel.
Als ik die avond thuiskom, kijk ik met heel andere ogen naar mijn eigen Bijbel. Ik sla hem willekeurig ergens open en lees de hele bladzijde hardop. Ik dank God voor mijn Bijbel en voel hoe Jezus Zijn armen liefdevol om mij heenslaat.
Emke de Jager-Kramer is getrouwd met Richard, ze wonen in Alphen aan den Rijn en hebben drie kinderen. Emke en Richard zijn al jaren samen fulltime bezig met de Bijbelstand, een evangelisatieproject waarbij ze op tal van consumentenbeurzen aanwezig zijn met een informatieve stand over het christelijk geloof. Richard is actief achter de schermen, hij is verantwoordelijk voor de opbouw en logistiek, Emke vind je normaal gesproken in de stand op de beursvloer in gesprek met bezoekers. Maar door de coronacrisis is alles stopgezet. Via deze serie artikelen op christelijknieuws.nl krijgen we een inkijkje in het bijzondere werk dat ze voor de Heere mogen doen.
Emke de Jager
© Henk-Jan Oudenampsen
13-05-2021
Evangelisatie
https://www.bijbelstand.nl