Barmhartig

Column – De kernvraag in deze column is of barmhartigheid een mannelijk of een vrouwelijk eigenschap is. Misschien vraag je je nu wel af of ik me als columnist niet met betere zaken kan bezighouden. Als je doorleest krijg je het antwoord.

Informatie

Voordat ik aan het schrijven van deze column begon heb ik eerst even gegoogeld op de vraag wat specifieke mannelijke en vrouwelijke eigenschappen zijn. Ik zal je straks uitleggen waarom.

Ik kreeg het volgende resultaat te lezen “Van eigenschappen wordt vaak gezegd dat ze typisch mannelijk of typisch vrouwelijk zijn. Vrouwen worden over het algemeen als zorgzaam, sociaal, attent en begripvol gezien terwijl mannen zelfverzekerd, moedig en dominant zouden zijn”. Als ik op basis van deze informatie de eigenschap barmhartigheid zou moeten duiden als mannelijk of vrouwelijk ben ik geneigd om dit als een vrouwelijke eigenschap te zien.

Hebreeuws

Gezien vanuit het Hebreeuws ligt dit ook wel voor de hand. Barhartigheid is in het Hebreeuws rachamien. De Hebreeuwse woordstam is rechem. Dat woord betekent baarmoeder of moederschoot. Kan het vrouwelijker/moederlijker zijn!?

Eigenschappen van God

Zij die wat bekend zijn met de bijbel zullen weten dat er enkele malen een opsomming wordt gegeven van de eigenschappen van God. Zelf vind ik de vermelding van Jona heel mooi. Nadat hij teleurgesteld was over het uitblijven van de straf van God over Ninevé zegt hij vervolgens: “Want ik wist dat U een genadig en barmhartig God bent, geduldig en rijk aan goedertierenheid, Die berouw heeft over het kwaad” (Jona 4:2).

Er zijn (veel) mensen die worstelen met het gegeven dat God streng en bestraffend is. En dat kan Hij zijn. Maar er is ook een andere kant aan God. Hij is ook / vooral barmhartig, genadig, geduldig, goedertieren. Jona had daar weet van. Het lijkt was alsof hij zegt:” Ik wist het wel. Ik had het kunnen weten dat u Ninevé niet zou straffen! ” En dan komt hij met zijn opsomming van eigenschappen van God.

Huiswerk

Als slot van deze column een huiswerkvraagje: De eigenschappen van God die Jona opsomt duid je die als mannelijk of als vrouwelijk? In deze vraag ligt de uitleg waarom ik gegoogeld heb op internet.

Willem van Leiden

PS: Nadat ik deze column had geschreven las ik in de zgn. Dasberg-vertaling Exodus 34:5 en 6 als volgt: “In een wolk daalde de Eeuwige neer en plaatste zich daar bij hem (= Mozes WvL) en riep voluit de Godsnaam “Eeuwige.” De Eeuwige ging voor hem langs en riep uit: De Eeuwige is en blijft de Eeuwige, een almachtig God, barmhartig, genadig, lankmoedig, vol van liefde en waarheid.” Dit zegt God over zichzelf. Jona had zijn oor dus kennelijk bij God te luisteren gelegd.

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Henk-Jan Oudenampsen
13-01-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies