Wel een lamp maar geen licht

Column – Accu leeg of lampjes vergeten? Dit zijn geen rechtsgeldige redenen om zonder verlichting te fietsen en kunnen daarom net zo goed een boete opleveren. Geen of ondeugdelijke verlichting: € 60,- boete.

Anekdote

Misschien vraag je je af wat dit met christelijk nieuws heeft te maken . Om dit uit te leggen begin ik met een kleine anekdote. De in bepaalde kring bekende zendelinge Heleen Voorhoeve uit Egypte kwam – als ze met verlof in Nederland was – vroeger ook bij ons thuis. Mijn moeder en zij konden het goed met elkaar vinden. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ooit tegen mijn moeder zei dat de voorlamp van mijn fiets kapot was. Zuster Voorhoeve hoorde dit en zei toen zoiets als: ‘Het is wel een lamp, maar hij geeft geen licht.’

Zij maakte toen de volgende vergelijking: Van een lamp wordt verwacht dat hij licht geeft. Daarom is hij aan de fiets bevestigd. Van een christen wordt verwacht dat hij het licht van Christus in deze wereld verspreidt. Daarom is hij als ambassadeur van Christus in deze wereld. Er zijn echter ook christenen die wel een lamp behoren te zijn, maar geen licht in hun omgeving verspreiden.

Zelfonderzoek

Er zijn inmiddels tientallen jaren verstreken. Maar ik herinner ik me haar woorden nog steeds. Terugkijkend op mijn eigen leven herken ik momenten en periodes waarop ik een niet-schijnende lamp ben geweest. Het is niet aan mij anderen hierop te beoordelen.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden

13-01-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies