Expositie in Nijkerk: 500 bijbelse voorwerpen met een verhaal

Van alle muziekinstrumenten uit Psalm 150 tot wapens, kamelenzadels, geuren en nog heel veel meer. ‘Bijbelse voorwerpen’ die je vanaf deze week kunt bewonderen in Nijkerk. Ze maken deel uit van de nieuwe expositie Typisch Israël van de Bijbelse Cultuur Stichting.

“Ik wil mensen meenemen op een reis naar de oude bijbelse wereld”, vertelt initiatiefnemer Jaap Bönker. Al bijna 30 jaar verzamelt hij voorwerpen uit het Midden-Oosten. Het zijn voorwerpen die een verhaal vertellen, zegt hij. “Dat is namelijk zo typisch Israël: als de oude Israëlieten met elkaar spraken over het leven en wat daarin belangrijk is, gebruikten zij vaak beelden uit de wereld om hen heen. Denk bijvoorbeeld aan het ploegen van het land. Of het hoeden van de schapen. Alles in het dagelijkse leven een werk had daardoor voor de Israëlieten een diepere, spirituele betekenis.”

Die manier van geloven – en spreken over het geloof – spreekt veel mensen aan, zo merkt Bönker tijdens lezingen. “De Bijbel communiceert heel beeldend, maar doordat we weinig meer kennis hebben van de cultuur en natuur van het oude Nabije Oosten, is er veel wat ons ontgaat. Daardoor is met name het Oude Testament, de Tenach, voor veel christenen een moeilijk boek geworden. Terwijl hierin juist heel veel wijsheid gevonden kan worden voor het leven in deze tijd.” Wie wil ontdekken welke wijsheid kan één van zijn lezingen bijwonen op 16 maart en 1,2 en 9 april om 10:30 uur in het Israël Centrum in Nijkerk.

De expositie zelf kan tot en met 14 april gratis bezocht worden en bevat bijna alle voorwerpen uit de antropologische collectie van de Bijbelse Cultuur Stichting, verdeeld over 3 thema-gebieden: ‘Leven met elkaar’, ‘Leven met het land’ en ‘Leven met God’. Een absolute aandachtstrekker – en nieuw in de collectie – is de efod, het gewaad van de hogepriester. Deze is het afgelopen jaar zorgvuldig nagemaakt door Anneke Hessels uit Woudenberg, met als meest opvallende detail: de namen van de twaalf stammen van Israël op de stenen van de borsttas in oud-Hebreeuws.

Over de Bijbelse Cultuur Stichting

De Bijbelse Cultuur Stichting is begin 2015 opgericht door Jaap Bönker en Ruben Hadders om mensen meer bewust te maken van de culturele context van de Bijbel. Doordat we onbekend zijn met de oosterse manier van denken en spreken, is het soms moeilijk verhalen en uitspraken in de Bijbel goed te begrijpen. Onze westerse theologische is vooral gevormd door een systematische en dogmatische benadering van de Bijbel. Dit heeft inzichten opgeleverd die zeer waardevol zijn, maar tegelijkertijd zijn wij daardoor ook ver af komen te staan van de wereld van de bijbelschrijvers, waarin meer aandacht was voor bijvoorbeeld verhalende symboliek en mystiek.

De Bijbelse Cultuur Stichting wil een brug slaan tussen beide denkwerelden en laten zien hoe kennis van de bijbelse wereld relevant kan zijn voor het leven in de 21ste eeuw. Het heeft dan ook al sinds de oprichting als slogan: ‘wijsheid van toen, voor het leven nu’. Meer informatie: www.bijbelsecultuur.nl

Ruben Hadders
Bijbelse Cultuur
11-03-2022
Onderwijs
https://www.bijbelsecultuur.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies