Cor Verkade: burgers zijn het vertrouwen in de overheid kwijt

Opiniemaker Cor Verkade werpt zijn licht over de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij vindt het een zorgelijk signaal dat de opkomst zo laag was, de burger is volgens hem het vertrouwen in de overheid volledig kwijt. En met name het vertrouwen in de landelijke politieke partijen. Lokale partijen kregen daarom maar liefst 40% van de stemmen. Volgens hem is de ChristenUnie zelfs onnozel bezig geweest door niet samen te werken met andere christelijke partijen en ook door het telkens benadrukken van ‘nep groene’ speerpunten die eigenlijk ‘bruin’ zijn.

Grensverkeer van CU naar SGP

Cor Verkade: ‘Ik ben blij dat de SGP het goed heeft gedaan tijdens de verkiezingen. We zien een duidelijke stijging in het aantal stemmen. Er is oog voor het christelijke geluid van de SGP. De ChristenUnie noteerde een daling, en die lijkt bijna even groot als de stijging bij de SGP, mogelijk is er ‘grensverkeer’ tussen beide partijen.

Groenlinks-light

Jammer om te zien dat de ChristenUnie vervlakt en wat ‘groenlinks-light’ wil worden, wat ‘nepgroen’. Mogelijk dat de kiezers dit ook doorhebben en daarom anders hebben gestemd.

Dan het CDA, gelukkig is de ramp die gevreesd werd achterwege gebleven, het aantal raadsleden is nog redelijk te noemen.

Lage opkomst is zorgelijk

De opkomst was historisch laag. De overheid is langzaam maar zeker het vertrouwen aan het verliezen van de burgerij. Neem de toeslagenaffaire en alle andere affaires die er geweest zijn. Het lijkt erop dat de burgers denken dat het niet meer uitmaakt of en wat je stemt. Zo weinig opkomst is zorgelijk. En daarbij ging 40% van de stemmen naar lokale partijen. Daaruit kun je concluderen dat er weinig vertrouwen in de landelijke politiek is.

Gevestigde politiek is omgevallen

Het CDA had voorheen 50 zetels en de PVDA 48 … en het zijn nu kleine partijen geworden, dat is heel opmerkelijk. Het gevestigde systeem is omgevallen. De grote partijen hebben het vertrouwen van de kiezers niet meer. Interessant is dat de lokale partijen vaker wat meer conservatief zijn en minder gericht op het hyperige omgaan met maatregelen rond het milieu. Begrijp me goed, ik ben voorstander van zorgvuldig omgaan met de schepping, maar ik zie nu in de politiek veel ‘nepgroen’ wat eigenlijk ‘bruin’ is. Plannen die niet goed zijn voor de schepping worden gepresenteerd als ‘groen’ en ‘duurzaam’.

CU Amsterdam verliest enige zetel

In Amsterdam verloor de ChristenUnie zelfs hun enige zetel. Volgens Cor is de ChristenUnie onnozel bezig geweest door niet samen te werken met andere christelijke partijen. Hun idee was: als we het alleen kunnen, gaan we dat doen en gaan we niet samenwerken.

Jezus Leeft

De partij ‘Jezus Leeft’ leek even ook een zetel te krijgen, maar dat bleek een foutje te zijn. Het zou wel een historisch moment geweest zijn als het wel was gelukt. Volgens Cor zou het zo mooi zijn dat Florens van der Spek in de tweede kamer zou zitten. Het kruis maakt in de muziek alles een halve toon hoger en hij denk dat Florens in staat is om dit in de tweede kamer ook waar te maken.

Pieter Omtzigt en Mona Keijzer

Verkade heeft zorg om de landelijke politiek. ‘Het CDA gaat slordig om met goede kamerleden als Pieter Omtzigt en Mona Keijzer die ziel en zaligheid voor de partij gegeven hebben. Het volk wil zulke mensen in de politiek en niet een Hugo de Jonge of een Wopke Hoekstra. Het CDA-kader denkt dus heel anders dan het CDA-volk.’ Cor hoopt dat Pieter Omtzigt en Mona Keijzer samen iets nieuws gaan starten, eventueel samen met anderen: ‘dan heb je christenen bij elkaar met visie en vaart en ik denk dat Nederland dat nu nodig heeft.’

Komende jaren

Voor de gemeenteraden verwacht Verkade de komende jaren eindeloze gesprekken en overleggen omdat alle partijen klein zijn geworden. Overal moeten 4 of 5 partijen met elkaar gaan samenwerken. De grote thema’s zullen niet opgelost worden en waarschijnlijk zullen de burgers het zwaar krijgen met hogere belastingen voor alle milieu maatregelen die sommige partijen willen doorvoeren. Er zijn geen sterke leidende politici meer en er is weinig grip op de burgers. De politiek is ons kwijtgeraakt en wij zijn hen kwijtgeraakt.

Family7 – Uitgelicht
Videostil – Family7
21-03-2022
Samenleving
https://www.family7.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies