De Global Mercy, het nieuwste ziekenhuisschip van medische hulporganisatie Mercy Ships, is aangekomen in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Het nieuwe trainings- en operatieschip gaat een bijdrage leveren aan de strijd tegen de grootste nood van deze wereld: het gebrek aan medische zorg, dat jaarlijks zo’n 17 miljoen overlijdens veroorzaakt.
In de strijd hiertegen stemden Afrikaanse leiders op 30 mei 2022 op het schip in met een overeenkomst: de Dakar declaration, waarmee toezeggingen worden gedaan voor de gezamenlijke inzet voor chirurgische zorg in Afrika tussen nu en 2030. Na deze bekrachtiging is de Global Mercy met een inauguratieceremonie officieel ingewijd in Afrika.
Toewerken naar 2030
De Global Mercy is bij aankomst in Senegal aangemeerd naast het andere schip van Mercy Ships, de Africa Mercy, waar volop operaties plaatsvinden. Met de aanwezigheid van beide ziekenhuisschepen in Senegal vieren Mercy Ships en Afrika tegelijkertijd het jubileum van 30 jaar samenwerking. Het ondertekenen van de Dakar declaration onderstreept deze samenwerking opnieuw. Het is een unieke gebeurtenis, omdat het nog nooit eerder is voorgekomen dat zoveel Afrikaanse landen en hulporganisaties de handen ineen slaan en kiezen voor een gezamenlijke aanpak op het gebied van medische zorg. De deelnemende Afrikaanse landen zijn de Comoren, Republiek Congo, Gambia, Guinee-Bissau, Kameroen en Senegal.
De gezamenlijke routekaart is eerder deze maand uitgestippeld tijdens een symposium met gezondheidsprofessionals uit 29 Afrikaanse landen. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek in deze landen is gezamenlijk beleid geformuleerd om te komen tot structurele verbetering van de chirurgische zorg in Afrika tussen nu en 2030. Eén van de concrete afspraken die gemaakt zijn is dat de landen artsen en medische trainingscapaciteit met elkaar gaan delen.
Inwijding
Na het bekrachtigen van de Verklaring van Dakar is de Global Mercy officieel in Afrika ingewijd door de president van Senegal, Macky Sall. Tijdens de zogeheten Africa Celebration, een feestelijke ceremonie, heeft hij met het doorknippen van een lint het schip officieel in Afrika in gebruik genomen.
De inwijding vormt de opmaat van een maand met medische trainingen op de Global Mercy, waarbij de trainingsfaciliteiten van het schip uitgebreid worden getest. Meer dan 260 Senegalese gezondheidswerkers worden getraind in onder andere chirurgische vaardigheden, neonatale reanimatie en verloskundige anesthesie. Op de Africa Mercy wordt tot eind 2022 volop geopereerd, zodat de inwoners van Senegal zowel rechtstreeks met chirurgische zorg als structureel met nieuw opgeleide medische professionals wordt geholpen.
De nood blijft hoog
In de afgelopen decennia zijn er al wat stappen gezet voor duurzame verbetering van chirurgische zorg in Afrika, maar de nood blijft hoog. Volgens het Lancet Global Surgery 2030 Report sterven jaarlijks naar schatting 16,9 miljoen mensen door gebrek aan toegang tot chirurgische zorg. Meer dan 93 procent van de bevolking van Afrika ten zuiden van de Sahara heeft geen toegang tot veilige en tijdige, chirurgische zorg.1
Op het continent woont 17% van de wereldbevolking, maar werken slechts 2% van de artsen in de wereld. Per 100.000 inwoners zijn slechts 0,7 chirurgisch specialisten beschikbaar, een schrikbarend laag aantal in vergelijking met de standaard van de WHO, die 1 arts per 1.000 inwoners als absoluut noodzakelijk ziet voor de levering van adequate medische zorg.
Samen met overheden van Afrikaanse landen en diverse partnerorganisaties strijdt Mercy Ships tegen dit onrecht. Operaties op de ziekenhuisschepen Africa Mercy en Global Mercy geven mensen die lijden aan veelal goed te verhelpen aandoeningen een nieuw leven. Met trainingen voor medische professionals wordt tegelijkertijd gewerkt aan een duurzame verandering.
Mercy Ships Holland – Alinda Lenting
Mercy Ships Holland
31-05-2022
Hulpverlening
https://www.mercyships.com