Watermuseum Arnhem: een spetterend samenspel van leren en beleven

Het Watermuseum in Arnhem geeft veel interessante informatie over alles aspecten van (zoet) water, zoals waterhuishouding, drinkwater en waterzuivering. Verborgen in én onder park Sonsbeek in Arnhem ligt dit unieke doe-museum. Een spetterend dagje uit voor het hele gezin! Christelijknieuws nam een kijkje in het museum.

In de vaste tentoonstelling van meer dan 50 interactieve presentaties ontdek je alles over water. Daarnaast is er een ruimte voor wisseltentoonstellingen, een Waterlab, een Waterwerkplaats, een informatiecentrum en spel “Als Ons Water stijgt, een Waterspeelplaats, filmzalen en Grand Café Aan de Beek.

Voorlichtingscentrum

In 1998 ontstond bij dijkgraaf H. van Brink het idee voor een voorlichtingscentrum voor het waterschap Rijn en IJssel in de voormalige Bagijnemolen in het monumentale park Sonsbeek in Arnhem. De oude watermolen uit de 16e en 17e eeuw is gelegen aan de Sint-Jansbeek, de plek waar Arnhem is ontstaan. Met behulp van anderen groeide het idee al snel uit tot het Nederlands Watermuseum.

Geen museum over zoet water

Van Brink constateerde ‘dat er in heel Nederland geen museum over zoet water bestond’ en al gauw werd er gesproken over een permanente expositie. Met behulp van anderen groeide het idee snel uit tot het Nederlands Watermuseum. De bouwval bood eerst niet zoveel mogelijkheden; de monumentenstatus verhinderde uitbreiding in het park. Maar ondergronds mocht er wel gebouwd worden.

In 2002 en 2003 werd de Begijnenmolen verbouwd tot Watermuseum; onder ontwerp en begeleiding van Van Hillo Verschaeren Architekten, ‘s-Hertogenbosch. Achteraf was het een heikel karwei – om de opwaartse kracht van het grondwater te weerstaan moest er een twee meter dikke betonvloer met zware verankering worden gelegd.

Opening in 2004

Op 7 juni 2004 werd het museum officieel geopend door Melanie Schultz-van Haegen, toenmalig staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat: “Schoon, veilig en voldoende water is niet vanzelfsprekend. Elke dag werken we er in Nederland hard aan om ons land te beschermen tegen overstromingen en de zoetwatervoorraad op orde te houden. Dat gaat niet vanzelf en raakt ons allemaal. Ik vind het daarom belangrijk dat het waterbewustzijn van de Nederlander vergroot wordt. Ik vind het een heel mooi voorbeeld van hoe leren en beleven samengaat.”

Water in de Bijbel

Water is een heel bijzondere vloeistof. In de Bijbel lezen we op de eerste bladzijde dat er al water op aarde was zelfs voordat God begon met de schepping. Water geeft ons een indruk van de genialiteit van de Schepper: zo’n simpele en alledaagse vloeistof, en toch zo levensbelangrijk en onmisbaar! Zonder water kan de mens niet bestaan. Zonder water kan de natuur niet bestaan en zonder water was ook de aarde niet zoals ze nu is. Maar er is meer:

Johannes 4:14: ‘Jezus antwoordde en zei: Ieder die van dit water drinkt, zal weer dorst krijgen, maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven.’

Redactie Christelijknieuws
Foto’s © Henk-Jan Oudenampsen
06-07-2022
Web: www.watermuseum.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies