Doorstoken

Column – Er woedt een enorme plaag over Israël. 24.000 mensen sterven. Er is op grote schaal afgoderij gepleegd met Baäl Peor. De list van Bileam heeft gewerkt. Een aantal mannen is zojuist terechtgesteld. Mozes en de leiders van het volk huilen en rouwen bij de ingang van de Tabernakel. En dan…

… verschijnt er een belangrijk man uit de stam Simeon die nog even een Midjanitische voor de ogen van iedereen naar zijn tent brengt. Totaal ‘flabbergasted’ staan de leiders als aan de grond genageld. Maar dan steekt iemand zijn nek uit. Zijn naam: Pinchas, zoon van Eleazar de hogepriester en kleinzoon van Aäron. Wat doet hij? Hij staat op, volgt de man en de vrouw tot in hun slaapvertrek en doorsteekt ze met een speer. Dan houdt de plaag op.

Niet bepaald een verhaal voor in de kinderbijbel. Was deze actie wel ok? Nam Pinchas het recht in eigen hand? Had hij niet op Mozes moeten wachten? Zulke acties kunnen heel fout uitpakken, toch?

We lezen het antwoord in Numeri 25:11

Pinchas … heeft Mijn grimmigheid over de Israëlieten afgewend, doordat hij zich in hun midden met ijver voor Mij heeft ingezet, zodat Ik de Israëlieten niet in Mijn naijver vernietigd heb.

Hij deed in ieder geval wat niemand op dat moment kon of durfde. Hij toonde ijver voor Gods zaak. Hij stak zijn nek uit door zijn eigen nek te riskeren. Wanneer je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, weet je wat er kan gebeuren. Hij nam het risico blijkbaar…

Zo kwam afgelopen dinsdag Meshi Ben Ami, fotograaf voor de Israëlische nieuwssite Ynet, in actie. Hij reed toevallig langs een stilstaande bus in de buurt van de noordoostelijke wijk Ramot in Jeruzalem. Een Palestijnse man uit Ramallah had met een schroevendraaier een medepassagier neergestoken, waarop de buschauffeur het voertuig stopte. Toen iedereen uitstapte kon de gewapende fotograaf de aanvaller neutraliseren. Een paar jaar geleden deed hij hetzelfde tijdens een ander steekincident.

Ook Nikki Haley liet deze week weer eens van zich horen. De voormalig Amerikaans ambassadeur voor de Verenigde Naties nam het in haar functie destijds regelmatig op voor de Joodse staat. In een toespraak hekelde Haley de regering-Biden voor de slappe houding ten opzichte van Iran. ‘Iedereen weet wat Iran wil: kernwapens, om die tegen zowel Israël als Amerika te gebruiken’. Ook had ze geen goed woord over voor het hervatten van de financiële steun aan de Palestijnse Autoriteit. Haley sprak eerder deze maand in Iowa en zei dat ze in 2024 president wil worden ‘als het mij gegeven is’.

Verder maakte de staatsmedia in Rusland bekend dat de Russische regering de operaties van het Joods Agentschap wil gaan ‘ontbinden’. Als dat inderdaad het geval is, wordt het Russische Joden erg lastig, zo niet onmogelijk gemaakt om nog te kunnen emigreren naar Israël. Het politieke besluit volgde op het aantreden van Yair Lapid als de nieuwe demissionaire premier van Israël. Hij had zich kritisch uitgelaten over de Russische invasie in Oekraïne. Toch is het beleid van Israël ten aanzien van Oekraïne onder Lapid eigenlijk niet veranderd, vanwege de precaire situatie in buurland Syrië. Maar ja, dat is blijkbaar politiek…

En wij? Temidden van dit alles mogen wij naar Hem kijken, die zich liet doden, ophangen en doorsteken om het oordeel van zijn volk af te wenden.

Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde die voor hem in het verschiet lag, liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis. Hij hield stand en nam plaats aan de rechterzijde van de troon van God. (Hebreeën 12:2)

Sybe de Vos

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen is Pinchas en beslaat Numeri

25:10-30:1. Tekst en illustratie © Sybe de Vos | 23 juli 2022

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
22-07-2022
Onderwijs
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies