Demonstreren en/of…

Column – Is beroep op een grondrecht het uiterste middel wat ons als christenen ter beschikking staat of is er nog meer? Het afgelopen jaar is onder meer getekend door tal van demonstraties en protesten. Daarbij werd nogal eens een beroep gedaan op het recht van demonstratie en werd regelmatig de grens van dit grondrecht opgezocht (en soms overschreden).

Grondrecht

Op grond van artikel 9 van onze Grondwet heeft iedereen het recht om te demonstreren. Dit recht houdt in dat je samen met één of meer personen in het openbaar een mening mag uiten. De inhoud van die meningsuiting doet er, bij de vraag of het mag ja of nee, niet toe. Even voor het juiste inzicht. Het bedoelde grondrecht is verankerd in artikel 9 van de Grondwet. Dit artikel luidt:

1. Het recht tot vergadering en betoging wordt erkend, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

2. De wet kan regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Gelet op mijn achtergrond zou ik hier graag e.e.a. over willen schrijven… Maar dat valt buiten mijn ‘taakomschrijving’ als columnist van deze site.

Keuzemogelijkheid

Met de woorden boven deze column heb ik aan willen geven dat je een keuzemogelijkheid hebt. Je kunt het één doen en het ander niet nalaten. Wat ik met deze andere mogelijkheid bedoel zal ik je uitleggen.

Grondhouding

Ik wil direct de overstap maken naar een hoger recht dan een grondrecht. Daarmee doel ik niet op het recht om in hoger beroep te gaan tegen een uitspraak. En misschien toch ook wel. Bij Gevangenenzorg Nederland, waar ik jaren vrijwilliger ben geweest, noemen ze bidden ‘in hoger beroep gaan’. En daar wil ik de aandacht op vestigen. Ik denk dat je God eert als je met je probleem/ moeite (in eerste instantie) naar Hem toegaat en het Hem voorlegt. Dat vraagt om vertrouwen in de kracht van het gebed. Dat bedoel ik met het woord ‘grondhouding’ dat als kopje hierboven staat. Hierin mag je wat bij betreft ook lezen ‘door de knieën gaan”. In het bijbelboek Jacobus staan over de kracht van het gebed een paar mooie verzen:

“Een krachtig gebed van een rechtvaardige vermag veel. Elia was een mens van gelijke natuur als wij, en hij bad een gebed dat het niet zou regenen, en het regende drie jaar en zes maanden niet op aarde. En hij bad opnieuw en de hemel gaf regen en de aarde bracht haar vrucht voort.” (Jacobus 5:17,18)

Advies

Mocht je er om welke reden dan ook toch voor kiezen deel te men aan een demonstratie, protest of iets dergelijks dan adviseer ik je eerst in gebed te gaan. En met je gebed in je achterhoofd ga je dan naar de demonstratie. Grote kans dat je daar dan anders staat dan zonder gebed.

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek:

Dan wil ik wel naar de hemel!

Deze columns zijn in 2022 gepubliceerd op de website Christelijknieuws.nl onder het pseudoniem van Willem van Leiden.

ISBN 978-94-91888-10-6,

144 pagina’s, gebonden,

prijs € 19,50

Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Willem van Leiden
© Henk-Jan Oudenampsen
26-08-2022
Onderwijs
https://www.christelijknieuws.nl/willemvanleiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies