Uitgeleid door het Paaslam

Column – Deze week is het Pasen. Eigenlijk zelfs een hele week lang. Woensdagavond begon Pesach met de sedermaaltijd. Dezelfde maaltijd die ook Jezus met zijn volgelingen hield, vlak voor zijn lijden en sterven. In de Paasweek wordt door Joden wereldwijd de bevrijding uit de slavernij van Egypte herdacht.

Maar geestelijk loskomen van het oude systeem is een langer proces. Na de sederavond worden er zeven dagen lang matzes gegeten. De ongezuurde broden staan symbool voor het achterlaten van de oude cultuur van Egypte. Een nieuw, gezuiverd leven in de nabijheid van de God van Israël kan beginnen. 

Op de zevende dag van Pesach staat de doortocht door de Rode Zee centraal. Want omstreeks die tijd kreeg Farao spijt dat hij Israël had laten gaan. Hij was er niet op bedacht geweest dat het volk dwars door de zee heen geleid zou worden. Maar hijzelf en z’n voltallige leger aan soldaten, paarden en strijdwagens zou daarbij omkomen. 

En zo kan na één nacht alles compleet veranderen. Zo was er aan het begin van de week het bericht van het heftige treinongeluk bij Voorschoten, met een dode en zwaargewonden tot gevolg. Zelfs de koning kwam om de ravage te inspecteren en zijn medeleven te tonen. De enorme klus van het weghalen van de treinstellen en het herstellen van de schade zal in ieder geval nog dagenlang duren.

Ondertussen nam in Israël de spanning flink toe, nu in deze week de Ramadan, Pesach en Pasen samenvallen. Palestijnse relschoppers verschansten zich in de Al Aqsamoskee met vuurwerkbommen en stenen en werden door Israëlische ordetroepen verwijderd. Maar dat leidde tot grote verontwaardiging bij de Arabische Liga die meteen werd samengeroepen om de ontwikkelingen te bespreken. Netanyahu verklaarde dat alles op alles wordt gezet om escalatie tussen de verschillende bevolkingsgroepen te voorkomen en de orde te handhaven. Want ook leden van ‘De Terugkeer naar de Berg’ beweging, die met Pesach een geit willen offeren op de Tempelberg, werden preventief gearresteerd. Hoewel de minister van Orde en Veiligheid Ben-Gvir Joden aanmoedigt om de Tempelberg te bezoeken is dit ook voor hem een brug te ver.

Tenslotte kwamen er voor het eerst sinds tijden vanuit Libanon raketten neer op Israëlisch grondgebied. Ook vanuit Gaza werden er opnieuw projectielen op Israël afgevuurd. Met als bekende afzenders Hezbollah en Hamas. Israël beantwoordde de raketten met luchtaanvallen boven Libanon en Gaza. Op vrijdagmorgen werden er ook nog eens twee Israëlische zussen van in de twintig in de Jordaanvallei doodgeschoten door een terrorist. De vader zag voor zijn ogen gebeuren hoe zijn dochters omkwamen en zijn vrouw zwaargewond naar het ziekenhuis werd gebracht.

Bij al die gebeurtenissen zou je bijna de boodschap van Pesach en Pasen vergeten. Dwars door de zee. Het slavenbestaan in Egypte voorgoed achterlaten. Een wonderlijke God die voor je uitgaat. Hij, die Zich kenbaar maakt als de Ultieme Heelmaker, als het volk tenminste in zijn spoor blijft wandelen. En Hij die ons voorgaat werd zelfs aan de mensen gelijk. Hij was deelgenoot van ons lijden, nam alle schuld op Zich, en overwon de dood. 

Want ook ons Paaslam is geslacht: de Messias. Laten we daarom feestvieren, niet met oud zuurdeeg, of met het zuurdeeg van slechtheid en boosheid, maar met het ongezuurde brood van reinheid en waarheid.

(1 Corinthiërs 5:7-8)

Sybe de Vos 

Het gedeelte dat deze week in de synagoge wordt gelezen gaat Pesach-Matzot (Pasen-Ongezuurde Broden) en beslaat Exodus 12-15. Tekst  & illustratie © Sybe de Vos | 8 april 2023.

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies