Arie-Jan Mulder met Pinksteren op de Betteld: Een feest om samen te vieren

Al vele jaren is Arie-Jan Mulder actief als spreker in verschillende gemeentes in ons land. Daarnaast is hij ook auteur van enkele boeken. Tijdens het komende pinksterweekend is Arie-Jan op camping de Betteld en hoopt hij de bijbelstudies te verzorgen. ChristelijkNieuws sprak met hem.

Arie-Jan, kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Arie-Jan Mulder. Ik ben geboren in 1952 en gelovig opgevoed door mijn ouders, waarvoor ik ze nog steeds heel dankbaar ben. Maar toen ik ging studeren raakte ik de weg kwijt, wat uiteindelijk leidde tot een verslaving aan drugs van bijna tien jaar. In de loop van 1979 drong het tot mij door dat ik dat niet veel langer zou uithouden. Ik was al een keer bijna dood geweest van het eten van een giftige plant, en ik takelde steeds verder af. Ik belde mijn moeder en vertelde dat ik niet meer zonder God verder wilde leven. Ze kwam me ophalen, bad een eenvoudig gebed en mijn verslaving bleek op slag verdwenen. Dat was een geweldig wonder, en ik begon opnieuw te leven.

Wat was je eerste baan?

Het eerste jaar werkte ik als vrijwilliger in een christelijke koffiebar op de Wallen in Amsterdam. Daarna werkte ik in de sociale verzekering als beleidsmedewerker en manager. Een mislukte hernia-operatie in 1995 maakte dat ik mijn werk alleen nog kon volhouden met hulp van een rustbed op kantoor (goede werkgever!). Maar ik kreeg nog meer aandoeningen, en na 25 jaar moest ik mijn werk staken.

Wat heb je daarna gedaan?

Al kort na mijn bekering ging ik bijbelstudie geven en preken en dat doe ik nog steeds heel graag. Toen ik niet meer kon werken ben ik ook gaan schrijven. Ik heb vele jaren geschreven voor Opwekking Magazine, voor Uitdaging en allerlei andere tijdschriften en platforms. Daarnaast heb ik een aantal boeken geschreven waarvan de bekendste zijn: ‘De ontdekking van het avondmaal’, ‘De Jezus manier; niet wijzen maar wenken’ en mijn nieuwste boek ‘Liefde & Angst; een Christelijke kijk op God en ons ego’. Al mijn boeken zijn te vinden op www.delepelaar.org en verder in iedere boekhandel.

Waar richt je je vooral op in je onderwijs?

Mijn preken en boeken zijn vooral gericht op de praktijk van de navolging van Christus. We kunnen wel over alles een mening hebben maar het komt er toch vooral op aan hoe we God eren met ons leven, met ons gedrag. Zoals ik weleens zeg: we zijn niet geroepen om gelijk te hebben maar om lief te hebben.
Ik ben erg dankbaar dat ik deze dingen kan doen en dat zoveel mensen er iets aan hebben voor hun eigen navolging van Christus.

Hoe is het nu met je gezondheid?

Helaas heb ik nog steeds veel last van longcovid, maar gelukkig kan ik nog preken en studies geven, daar ben ik blij mee. Het is bijzonder om telkens weer te ervaren dat lijden en geluk kunnen samengaan.

Spreek je nog veel in het land?

De meeste zondagen preek ik wel ergens. Dat doe ik in allerlei kerken en gemeenschappen. Ik vind het mooi om zo in die veelkleurige kerk van Christus te mogen functioneren.

Is dit de eerste keer dat je op de Betteld spreekt?

Tijdens het pinksterweekend wel, ja. De afgelopen jaren deed ik daar altijd een midweek bijbelstudie in de nazomer.

Wat hoop je de bezoekers mee te geven?

We zullen het hebben over Pinksteren als feest van God voor de wereld. God die zichzelf wil delen met de wereld, ook door ons heen. We gaan een aantal Bijbelse parallellen bekijken, bijvoorbeeld de geschiedenis van Babel. Die geschiedenis gaat over macht, controle over mensen en God gebruiken om je eigen macht te legitimeren. Dat doorbreekt God door de taal te verwarren.
Met Pinksteren gebeurt het omgekeerde: als God een koninkrijk bouwt, manipuleert hij de mensen niet maar respecteert ze in hun eigenheid. Hij zorgt dat het evangelie voor iedereen verstaanbaar is. Pinksteren gaat over God die door iedereen gehoord wil worden.

Kunnen mensen zich nog aanmelden?

Jazeker! Voor de studies zelf is geen aanmelding nodig, maar men kan voor die dagen wel een verblijf boeken op de Betteld.

Heb je plannen voor de toekomst?

Op dit moment ben ik bezig een luisterboek te maken van ‘De Jezus manier; niet wijzen maar wenken’. Dat is een mooi project, want daar is veel vraag naar. Het komt binnenkort uit.
Verder heb ik een nieuw boek in mijn hoofd en heel veel aantekeningen daarvoor op mijn computer. Ik hoop en bid dat ik de energie zal hebben om dat uit te werken.

Website camping de Betteld: www.betteld.nl
Meer informatie over het Pinksterweekend: www.betteldagenda.nl
Foto: Arie-Jan Mulder / Groot Nieuws Radio
Boeken van Arie-Jan Mulder: www.delepelaar.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies