Uiterste houdbaarheidsdatum

Column – Gelet op mijn leeftijd komen soms de woorden bij mij boven: “Willem, gelet op je leeftijd komt je uiterste houdbaarheidsdatum in beeld.” Maar is dat zo?

Vind je dit een vreemde opmerking? Nou, in zekere zin heb je gelijk. Producten hebben een uiterste houdbaarheidsdatum. Boven deze column prijkt een foto die het bewijs daarvan levert. Een dergelijk label vinden we gelukkig niet op mensen.

Maar toch

In Psalm 90:10 kom een passage voor die hier wel een beetje op lijkt. Ik zal hem voor je citeren: “De dagen van onze jaren: daar zijn zeventig jaren, of, als we zeer sterk zijn tachtig jaren.” Volgens de psalmist is het de mens gegeven 70 jaar te worden en als hij sterk is 80 jaar. We weten allemaal dat deze grens inmiddels is overschreden. Een dergelijke leeftijd mocht wellicht gelden voor de periode waarin de psalmist leefde. Nu worden sommige mensen ouder dan 100 jaar. Het leven is eindig en in die zin heeft het een uiterste houdbaarheidsdatum.

De laatste woorden uit de zin aan het begin van deze column luiden “Maar is dat zo?” Ik roep een vraag op die naar mijn mening beantwoord moet worden. Niet alleen door mij.

Is het leven eindig?

Velen geloven van wel. Als je je laatste adem hebt uitgeblazen is het over en uit. Dat was het dan. Mensen die dit zeggen zijn in zekere zin ook ‘gelovigen’; zij geloven dat het leven eindig is. Andere gelovigen, ik bedoel hiermee christenen, geloven dat er na dit leven een eeuwigheid volgt, waarin zij voor eeuwig voortleven. Mijn leven als gelovige is niet eindig! Op een gegeven moment maak ik door mijn overlijden of omdat ik de wederkomst van de Heer Jezus meemaak, een ‘overstap’ van het aardse naar het hemelse, van het tijdelijke naar het eeuwige leven.

Een ongelovige zal het ongetwijfeld niet met mij eens zijn. Maar volgens mij leeft hij/zij na zijn/haar overlijden ook eeuwig voort, maar dan van God gescheiden.

Genadetijd

En dan te bedenken dat die keuze (in Gods nabijheid of van God gescheiden eeuwig voortleven) tijdens deze relatief korte houdbaarheidstijd van de mens op deze aarde moet worden gemaakt. Tijdens deze genadetijd, die wel eindig is

Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies