Geloof versus religie

Column: Over dit onderwerp is al veel geschreven. Toch heeft een uitspraak van Caroline van der Plas van de BoerenBurgerBeweging (BBB) me nog eens met de neus op de feiten gedrukt.

Ik citeer uit een interview met Caroline: “Gelooft verbindt, religie verdeelt.” Dat zegt een vrouw die van zichzelf zegt niet te geloven. Zij zegt deze woorden tegen de achtergrond van een uitspraak van een boer die het echt heel moeilijk heeft. Hij zei: “Als ik God niet had gehad, dan was ik er niet meer.” Zelf zegt ze hierover: “Dat geloof is mooi, ik wilde dat ik ook zo’n rotsvast geloof had. Dan hoef je ook niet meer bang te zijn voor de dood.”

Verdelen of verbinden

Ik vind het frappant dat Caroline met haar woorden ‘Geloof verbindt, religie verdeelt” het verschil zo kernachtig weet weer te geven. Nadat ik daar nog wat over had nagedacht kwam ik tot de conclusie dat als ze gelijk heeft – en ik denk dat ze gelijk heeft – ik in de jaren die achter mij liggen meer te maken heb gehad met religie dan me lief is geweest.
Zonder enig naslagwerk geraadpleegd te hebben meen ik te mogen stellen dat bij religie de mens centraal staat, die zijn inzicht – veelal met een beroep op de Bijbel – te vuur en te zwaard verdedigt. Dit inzicht is hem/haar kennelijk zo dierbaar dat hij er een scheiding in de geloofsgemeenschap voor over heeft.

Bij geloof staat naar mijn mening de Heere Jezus centraal. Voor Hem is de eenheid onder Gods kinderen zo’n uiterst kostbaar goed dat het een sterk getuigenis moest hebben. De eenheid onder Gods kinderen moest er toe leiden dat de wereld zou geloven dat God Hem (De Heere Jezus) naar de wereld had gezonden (Johannes 17:21,23).

Oproep

In feite hebben de woorden van Caroline mij ertoe opgeroepen in dit geloof te blijven staan. De eenheid van Gods kinderen te blijven proclameren en dat handen en voeten te geven door mijn broeders en zusters die een ander inzicht hebben dan ik als broer en zuster in Jezus Christus te (blijven) herkennen en erkennen. Wat ik hier schrijf is niet nieuw. Dit wordt volgens mij al jaren geproclameerd.

Maar het lijkt wel alsof er op dit punt zo weinig in positieve zin verandert. Of zie ik dat verkeerd?

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Toff-fotografie – Tobias Huizing

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies