Column – In de zogenaamde Deense Zuidzee ligt het mooie, gezellige eiland Ærø. Op het eiland liggen verschillende stadjes en ook kleine, oude en zeer bezienswaardige stadjes. En in twee van deze stadjes is er iets bijzonders: namelijk kleine, pittoreske strandhuisjes die op een lange, niet echt brede zandduin staan – of met andere woorden, je kunt het water van voren en ook van achteren zien. De strandhuisjes op deze foto horen bij de stad Ærøskøbing.
De meeste van deze strandhuisjes zijn ongeveer 100 jaar oud en mogen niet worden veranderd. Ze hebben geen stromend water en geen elektriciteit. Ze mogen niet worden verkocht, maar alleen worden geërfd door de familie, omdat de staat het gebruiksrecht heeft verleend aan de betreffende families.
Deze huisjes zijn liefdevol en gezellig ingericht en ze lijken uitnodigend in alle weersomstandigheden. In weer en wind? – terwijl ik dit schrijf, probeer ik me voor te stellen hoe een echte regenbui of een zomerse onweersbui overleefd kan worden in zo’n huisje (het liefst met ‘Koffie en Koek’)…
Regen gaat vaak gepaard met harde wind of zelfs storm. De harde wind woelt de zee op en zorgt ervoor dat het water zich opstapelt tot krachtige golven …
Stormen doorstaan
Ik heb me afgevraagd waar deze strandhuisjes, die al vele stormen in hun leven hebben doorstaan, staan. Waarom staan ze nog steeds waar ze staan, waarom heeft de zee ze nog niet beschadigd? Deze smalle duin wordt inderdaad beschermd door de kustverdediging, maar toch…
Psalm 74 zegt in vers 16 + 17: Van U is de dag, van U ook de nacht. U hebt de maan en de zon bereid. U hebt de grenzen van de aarde bepaald. Zomer en winter hebt U geschapen.
God heeft opzettelijk tegenstellingen in zijn schepping gemaakt die goed voor ons zijn. We hebben dag en nacht nodig, de dag om te werken en te leven en de nacht om te rusten. We hebben het licht van de zon nodig om te kunnen leven! Zonder de zon zou er geen leven mogelijk zijn op deze aarde. Maar we hebben ook de duisternis, de tijd van de maan, nodig om goed te kunnen slapen. De regen van de winter is dringend nodig om het niveau van het grondwater weer te verhogen, zodat er in de zomer genoeg water is voor de schepping. Daarom is het ook goed dat de natuur in de winter tot rust komt en niet zoveel grondstoffen verbruikt als in de zomer.
De grenzen van de aarde
En dan staat er ook nog dat God ‘de grenzen van de aarde’ heeft bepaald – we kunnen dit al voor het eerst lezen in Genesis 1:9 + 10. Daar geeft God aan dat het water de aarde moet begrenzen. Daar bepaalt God dat het water zich op één plaats moet verzamelen en dat wat droog is zichtbaar moet worden. God noemt de opeenhoping van water dan de zee en het droge land de aarde. En omdat God de zee zijn grenzen heeft gesteld, kunnen zelfs juweeltjes als deze strandhuizen op Ærø staan voor de zee die hen omringt.
Gods plan voor Zijn schepping omvat dus ook afgebakende grenzen en deze grenzen zijn voor ons bestwil! Of we dat nu willen accepteren of niet. In de regel ergeren we ons aan grenzen die we tegenkomen omdat ze ons laten zien dat we, in de betekenis van dit woord, beperkt zijn.
‘Je zult als God zijn…’
Maar ik ben ook geschokt hoezeer de mens het gevoel voor de schepping die God hem heeft toevertrouwd, is kwijtgeraakt. Het is alsof de echo van de slang uit de Hof van Eden nog steeds in de lucht hangt: “Je zult zijn als God…”. Bij alles wat we ‘vooruitgang’ noemen en wat ons leven ontegenzeggelijk gemakkelijker en aangenamer maakt, hebben wij mensen ondertussen veel grenzen overschreden die door God waren gesteld – en de schepping laat ons nu de gevolgen van deze overtredingen steeds vaker en ook steeds pijnlijker voelen.
Ondertussen proberen mensen op veel plaatsen de gevolgen van deze overtredingen te stoppen en zo mogelijk ongedaan te maken – meestal zonder de noodzakelijke wending naar de Schepper! Maar zonder een bewuste zoektocht en wending tot God zullen deze pogingen helaas vruchteloos blijven – want een blijvende en positieve verandering in onze precaire situatie kan alleen gebeuren met de hulp en zegen van onze Schepper.
Lars Krüger
Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl