Springen of duiken

Column – Ik heb het in mijn jeugd vaak gezien. Mensen die in zee wilden gaan zwemmen, maar daarvoor eerst moesten proberen door de relatief hoge golven van de branding te komen. Dat kan op twee manieren, te weten door te springen of te duiken.

Twee manieren

Er zijn er die vlak voor een golf omhoog springen, in de hoop zo over de golf te komen. Soms lukt dat, maar vaak ook niet. Bij het springen kom je los van de grond, krijgt de golf gemakkelijk vat op je en neemt de golf je een stuk mee in de richting van het strand.
Er zijn er ook die vlak voordat de golf bij hen is door de knieën gaan en onder de golf door duiken. Achter de golf komen ze dan weer boven water. Nadat ze dit een paar keer hebben gedaan komen ze in rustiger water terecht, waar ze in de deining van de golven heerlijk kunnen zwemmen.

Geestelijke les

Wat gaan we doen als de ‘levensgolven’ op ons afkomen? Ook dan staan ons twee mogelijkheden ter beschikking. We kunnen proberen in eigen kracht over de golven heen te komen en zo in ‘rustiger vaarwater’ te komen. Soms lukt dat. Vaak zijn de golven echter sterker dan wij en blijven we niet staande.

Door de knieën en ‘duiken’

Je kunt ook door de knieën gaan en ‘duiken’. In het gebed gaan schuilen bij Hem die ons rust en veiligheid wil en kan bieden. Die zelf tijdens Zijn verblijf in deze wereld heeft gezegd “Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.”(Mattheus 11: 28). Weet je dat als je in zee naar een wat grotere diepte duikt het steeds stiller wordt? Ik heb het uit eigen ervaring. Tijdens mijn verblijf van 13 maanden op Curaçao (vele jaren geleden) heb ik veel gedoken. Kijkend naar boven zag ik de ‘onrust’ in het water door de golfomslag, maar op het niveau waarop ik mij bevond was het stil en rustig.

Ik raad jou en mijzelf aan maar ‘veel te duiken’.

Willem van Leiden

Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies