Terug naar school

Column – Weet je wat er in mij leeft? Ik wil terug naar school. Nee, niet naar de basisschool. Ik wil opnieuw plaatsnemen in de leerschool van Christus voor basaal christelijk onderwijs.

Bang worden

Veel mensen worden in meerdere of mindere mate bang als ze om zich heen kijken. Waar gaat het in deze wereld naar toe? Waar eindigt dit? Komt het nog goed? Hoe lossen we de ‘problemen-van-wereldformaat’ op? En zo kan ik nog wel even doorgaan. En die gevoelens van onrust gaan niet aan mij voorbij. Ook ik ben maar een gewoon mens van vlees en bloed. Bang worden onder deze omstandigheden is een natuurlijk gevolg van alle indrukken we op doen.

Natuurlijk

Bang worden is niet verkeerd. Het is heel goed als je onder bepaalde omstandigheden bang wordt en veiligheid zoekt. Het lichaam geeft in dat soort situaties daar veelal zelf signalen voor. Je hart gaat sneller kloppen, je begint wat de transpireren of te trillen. Dat zijn heel natuurlijke reacties. Nee, bang worden is op zich niet verkeerd.

Overstapje

En juist hier wil ik een overstapje maken naar een andere wereld, zonder deze huidige wereld te verlaten. Onlangs las ik “… want het is heel natuurlijk om bang te zijn. Maar hier hebben we dan ook het sleutelwoord ‘natuurlijk’ te pakken. Want een vast vertrouwen op God geeft ons bovennatuurlijke kracht. Wat zouden gelovigen voor hebben op ongelovigen, als ze hun natuurlijke angst niet met bovennatuurlijke kracht zouden kunnen overwinnen?”

Oproep

Het onderwijs van onze Heere Jezus Christus begint met een oproep aan Zijn volgelingen: “Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart, en u zult rust vinden voor uw ziel.” (Matheus 11:29)
Hij heeft ons ook een Lesboek nagelaten. Zijn onderwijs vinden we in Zijn Woord. Het is dus zaak voor jou en mij dit Lesboek niet gesloten te laten. Even een klein uitstapje naar het Hebreeuws. Het woord thora wordt in de regel vertaald met wet. En dat is goed. Maar een diepere betekenis van het woord is vooral onderwijs. Als je de tekst ‘Hoe lief heb ik Uw wet’ wijzigt in ‘Hoe lief heb ik Uw onderwijs’ heb je hierin tevens de juiste intentie gevonden voor het volgen van Zijn onderwijs.

Lesprogramma

Als ik een tipje van de sluiter van Zijn onderwijs mag oplichten dan kom je al gauw het volgende tegen “Zoek liever eerst het Koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen” (Mattheus 6:33,34).

Als lezend en lerend zal je ook het volgende bijbelvers tegen komen, waarbij de Heere Jezus voor jou en mij zichzelf als voorbeeld geeft om na te volgen. ”Want Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat ook u zult doen zoals Ik voor u gedaan heb. Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Een slaaf is niet meer dan zijn heer, een gezant niet meer dan hij die hem gezonden heeft. Als u deze dingen weet, zalig bent u als u ze doet.”

Ik sluit dit stukje af met twee bijbelverzen vol bemoediging: “Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede zult hebben. In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed; Ik heb de wereld overwonnen.” (Johannes 16:33) en “En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Amen.” (Mattheus 28:20)
Ik stop met schrijven. Het is tijd om naar school te gaan.

Willem van Leiden

Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies