Onbevangen

Column – Soms gebeurt het dat ik wat geraakt word door ‘de schoonheid’ van een woord. Dan hoor je me zeggen “Wat een mooi” of “wat een bijzonder woord is dat!” Kort geleden was dat het woord ‘onbevangen’. En daar wil ik deze column aan wijden.

Schoonheid van woorden

Ik heb wat gemijmerd over dit woord. Als ik daar aan denk dan komt een beeld van een klein kind voor mijn aandacht. Met grote ogen kijkt het de wereld in. Totaal onschuldig en nog niets wetend over de slechtheid van het mensdom. Ook woorden als ‘puur’ en ‘rein’ komen in beeld. Alles is nieuw en ongeschonden voor het kind. En onbevangen treedt het die voor hem/haar onbekende wereld tegemoet.

Nu vraag je je misschien af: “Willem, waar gaat dit naartoe? Waar wil je het over hebben?” Het antwoord op deze vraag of kort en duidelijk. Ik wil het hebben over een wens van mij en misschien ook wel van jou. Dat hoop ik althans.

Christelijke opvoeding

Eerst maar een stukje achtergrond om mijn wens meer duidelijk in beeld te krijgen. Ik ben opgegroeid in een ‘christelijk nest’. Een groot voorrecht. Van jongs af aan heb ik de geschiedenissen uit de Bijbel gehoord, heb ik christelijke liederen gezongen en ben ik in de Bijbel onderwezen. Komt het door mijn leeftijd dat ik soms denk dat dit soort zaken heden ten dage in de christelijke gezinnen geen gemeengoed meer zijn? En als dat zo is dan is er volgens mij sprake van een groot gemis en een groot gevaar.

Algemeen bekend

Maar opgroeien in een christelijk gezin zoals ik dat heb gekend heeft ook een gevaar. Alles kan dan zo gewoon en algemeen bekend worden, dat je het bijzondere daarvan niet meer ervaart. Als je de eerste woorden van een bijbeltekst hoort dan kan je uit je hoofd het vervolg daarvan wel opzeggen. Liederen kun je uit je hoofd meezingen, zonder dat het tot je doordringt waar je over zingt. Het gevaar van sleur en onberoerd blijven ligt dan levensgroot op de loer.

Wens

Nu weer terug naar mijn wens. Ik zou willen dat ik onbevangen als een kind naar bijbelteksten en liederen zou kunnen luisteren. Dat het voor mij als nieuw in mijn oren klinkt. Dat ik van de ene verbazing in de andere rol en door verwondering overvallen geen woord meer kan uitbrengen. ‘Heeft God dat allemaal gedaan? Heeft God dat allemaal voor mij gedaan? Is dat mijn toekomst? Wil God dat voor mij zijn?” En zo kan ik misschien nog wel even doorgaan.

Ik ga God vragen of Hij mij bij het terugvinden van deze onbevangenheid wil helpen.

Auteur en foto: Willem van Leiden

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies