Contrasterende begrippen

Column – Licht en duisternis zijn contrasterende begrippen. Zo ook wit en zwart, heelheid en verdeeldheid. Volgens mij mag je vernedering en verhoging ook wel in dit rijtje zetten. En toch hebben ze ook verwantschap met elkaar. Daar kwam ik kort geleden achter.

Vernederd… daarom

Van de Heere Jezus lezen we in Filippenzen 2:8,9 het volgende: “En in de gedaante van een mens bevonden, heeft Hij Zichzelf vernederd en is gehoorzaam geworden, tot de dood, ja, tot de kruisdood. Daarom heef God Hem ook bovenmate verhoogd…” Ik werd er sterk bij bepaald dat we hier van de Heere Jezus lezen dat Hij Zichzelf heeft vernederd. En deze vernedering kan niet los worden gezien van wat er daarna staat: “Daarom heeft God Hem ook bovenmate verhoogd.” Een bekwame bijbelleraar zal hierover nog veel meer kunnen zeggen. Maar ik val stil in een diepe verwondering.

Vernederd… opdat

En hoe zit dat met ons? Ik vond een opvallende parallel tussen de woorden in Filippenzen en het 8-ste vers van 1 Petrus 5: “Verneder u dan onder de krachtige hand van God, opdat Hij u op Zijn tijd verhoogt.” Nadat je het vorenstaande hebt gelezen over wat er gezegd wordt over de Heere Jezus valt het je misschien op dat hier een ‘zelfde patroon’ is op te merken. Nadat de apostel ons oproept ‘Verneder u dan onder de krachtige hand van God” vervolgt hij met ‘opdat’. Opdat betekent ‘met het doel dat’. Het doel van de vernedering die wij moeten ondergaan is, dat God ons op Zijn tijd zal verhogen.

God en het lijden

Over dit onderwerp is al heel veel geschreven. En wie er zelf al eens iets over heeft gelezen weet dat veel op dit punt niet begrepen kan worden. Vaak roept het ‘waaroms’ op. Waarom heeft God dit of dat toegelaten? Ik schrik ervoor terug hier iets over te schrijven. Ik volsta met het formuleren van een vraag, die ik in eerste instantie aan mijzelf stel: Zou het misschien zo kunnen zijn, dat wat ik als (bijzonder) zwaar in mijn leven ervaar / ervaren heb, verwantschap zou kunnen hebben met de verhoging die mij te wachten staat? Deze vraag past naar mijn mening binnen de oproep van de apostel Petrus.

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Van de auteur verscheen het boek: Dan wil ik wel naar de hemel!
De columns in dit boek zijn in 2022 gepubliceerd op ChristelijkNieuws.nl.
ISBN 978-94-91888-10-6, 144 pagina’s, gebonden, prijs € 19,50
Verkrijgbaar in de webshop: www.erismeer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies