Kandidaat kamerleden met elkaar in debat over buitenlandbeleid

Family7 – Kandidaat kamerleden van CDA, SGP, ChristenUnie en JA21 gaan met elkaar in debat over het buitenlandbeleid. Moet de EU wel of niet uitbreiden? Moet handel of mensenrechten centraal staan als het kabinet een reis maakt naar het buitenland? En waarom moet de Nederlandse politiek Israël onvoorwaardelijk steunen?

Een overzicht van deze uitzending van Family7:

00:00 Intro
06:24 Casus: wat betekent het voor een land om lid te worden van de EU?
09:18 Stelling 1: Voor een veilige buffer tegen Rusland moet de EU uitbreiden met Oekraïne en Balkanlanden
16:54 Partijanalyse: GroenLinks/PvdA – SP – Partij voor de Dieren – ChristenUnie
21:07 Casus: Handelsreizen en ontwikkelingssamenwerking
23:50 Stelling 2: Op handelsreizen moet Nederland meer dominee dan koopman zijn
31:43 Wie is de lijsttrekker?
34:30 Partijanalyse: D66 / Volt / BBB / CDA
39:10 Casus: Wat is de plek van Israël in het Midden-Oosten
41:40 Stelling 3: Israël verdient als enige democratie in het Midden-Oosten onze onvoorwaardelijke steun
49:40 Partijanalyse: VVD / PVV / Forum voor Democratie / JA21 / SGP
54:46 Prognose

Don Ceder over het buitenlandbeleid van de ChristenUnie:

Onze wereld is kwetsbaar. En veel mensen hebben daar wereldwijd onder te lijden. De wereldbevolking groeit door, terwijl natuurlijke hulpbronnen uitgeput raken. Landen waar dan ook ter wereld worden direct of indirect geraakt door dezelfde problemen: klimaatverandering, vluchtelingen, honger en armoede, ongelijkheid, regionale conflicthaarden. Dat vraagt om meer samenwerking over grenzen heen. Dankzij globalisering en het internet zijn mensen wereldwijd economisch, technologisch en cultureel steeds meer met elkaar verbonden. Toch leidt dit niet persé tot meer vrede en solidariteit.

Integendeel, politici van machtige landen als China, Rusland en de VS stellen het eigen belang voorop en schuiven internationale verdragen en instituties opzij. Ook grote bedrijven komen niet verder dan goede voornemens en wachten op politiek leiderschap. Christenvervolging neemt helaas nog steeds toe in de wereld. Het doet pijn om christenen te zien lijden om hun geloof en we weten ons diep verbonden met hen.

Een gebroken wereld

We leven in een gebroken wereld, met veel onrecht. Daar willen we onze ogen niet voor sluiten. Met de voordelen die Nederland heeft van de internationale handel komt ook de verantwoordelijkheid bij te dragen aan het beschermen van burgers wereldwijd, het stimuleren van duurzame en inclusieve economische ontwikkeling, het bevorderen van de internationale rechtsorde en het naleven van internationale verdragen. Zo maken we (economische) macht en invloed dienstbaar aan internationale gerechtigheid en menselijke waardigheid. Zo komen we op voor geloofsvrijheid. De ChristenUnie maakt zich er sterk voor dat Nederland deze waarden wereldwijd uitdraagt en inzet op samenwerking binnen de internationale rechtsorde en een duurzaam multilateraal stelsel. Dat doen we als land, maar ook door bij te dragen aan een krachtige Europese samenwerking, zodat we samen met andere landen een sterke morele stem in de wereld kunnen laten klinken.

Internationaal werken aan vrede, gerechtigheid en menselijke waardigheid

Er is meer samenhang nodig in het buitenlandbeleid. Belangrijk is dat doelstellingen, maatregelen en instrumenten elkaar niet beconcurreren of afzwakken, maar op elkaar aansluiten en elkaar versterken. Dus: investeren in zowel defensie als ontwikkelingssamenwerking; humane opvang van migranten én investeren in het wegnemen van de oorzaken van migratie, geen handel- of migratiedeals die een loopje nemen met de mensenrechten; geen belastingdeals die ontwikkelingslanden inkomsten kosten waar geen ontwikkelingssamenwerking ooit tegenop kan.

Bevorderen van mensenrechten en de internationale rechtsorde

Nederland moet zich in blijven zetten voor het versterken, verbeteren en beschermen van de internationale rechtsorde en multilaterale fora zoals de EU, de Raad van Europa, de OVSE en VN. In haar buitenlandbeleid blijft Nederland het naleven van mensenrechten, zoals onder andere vastgelegd in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, benadrukken en straffeloosheid bestrijden – ook in deze internationale instellingen. Zowel de burgerlijke en politieke mensenrechten als de sociale, economische, culturele en collectieve mensenrechten zijn voor de ChristenUnie belangrijk. Want de bescherming van mensenrechten is een voorwaarde voor een goed functionerende democratische rechtsstaat.

Family7

Family7 is dé 24/7 christelijke televisiezender met programma’s uit die je (weer) in contact brengen met God en met anderen. Ook wil de zender een platform zijn waar christelijke organisaties zichzelf kunnen presenteren. Sinds 2005 is het dé christelijke televisiezender voor jou en je gezin. Het doel: Nederland bereiken met het evangelie van Jezus Christus. Ze zenden televisieprogramma’s uit via hun website en op de Nederlandse televisie. Het bereik blijft groeien: inmiddels ontvangen ruim 4 miljoen huishoudens Family7.

Meer CU: www.christenunie.nl
SGP: www.sgp.nl
Over het CDA: www.cda.nl
Web JA21: www.ja21.nl
Foto: Videostill YouTube
Auteur: Uitgelicht Family7

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies