Zeker 9.000 mensen uit het hele land kwamen 11 november op voor het recht op leven van elk ongeboren kind. In Den Haag vond de 31e Mars voor het leven plaats. Met een stille Mars door het centrum van de stad droegen de deelnemers uit dat ze staan voor een samenleving waarin abortus onnodig en ondenkbaar is!
Via de livestream zijn beelden van de stille Mars door Den Haag afgewisseld met interviews met verschillende politici, vrijwilligers en experts. Daarnaast werden verschillende deelnemers geïnterviewd over hun deelname aan de Mars voor het leven. Een van de deelnemers schreef een prachtig gedicht ‘Mama, wil je me redden’ en droeg deze voor. Veel deelnemers ervaarden het lopen van de Mars in stilte als erg indrukwekkend en vonden het bemoedigend om dit met vele duizenden anderen te kunnen doen.
Vanaf 10.30 uur stroomde het veld vol met bezoekers. Een deel kwam met busvervoer dat georganiseerd werd door vele werkgroepen. In totaal reden er vanuit het hele land zesentwintig bussen richting Den Haag. Om 11.00 uur startte het podiumprogramma waarin de deelnemers bemoedigd en toegerust werden door verschillende sprekers. Het programma werd muzikaal omlijst door Mark Brandwijk, Tenira Sturm, Erika de With, Paul van der Feen en Mark Westdorp. Uit vele duizenden monden klonken liederen zoals Toekomst vol van hoop, De wereld is van Hem vervuld en verschillende Psalmen.
Pro lifegeluid gesmoord?
Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw om leven, opende de Mars voor het leven. Hij kaartte de zorgwekkende stijging van het aantal abortussen in 2022 aan. Hij rekende dit aantal om in het aantal afgebroken levens per stap: “Dat we straks vijf kilometer lopen, betekent dat we vier afgebroken levens per stap gedenken.” Ook benadrukte hij dat binnen heel Europa de bescherming van het ongeboren leven nauwelijks een waarneembare rol heeft. Overal om ons heen en in ons eigen land is de wetgeving rondom abortus verruimd. Hij sprak over ontbreken van medisch-ethische bezinning. Hij deelde zijn zorgen over de wijze waarop men het pro lifegeluid in de EU probeert te smoren. Daarom riep hij het publiek op tot het nemen van morele verantwoordelijkheid, waarbij we ons laten leiden door God en zijn Woord.
De invloed van oorlog op pro lifewerk
Nadia Gordynsky, directeur van Save a Life (Oekraïne), sprak over de oorlog in haar land. Ze vertelde hoe het pro lifewerk hierdoor beïnvloed wordt. De eerste twee maanden van de oorlog werden hun levenscentra omgebouwd om moeders en kinderen uit gevaarlijke gebieden op te vangen. Sinds het begin van de oorlog zijn er zelfs drie extra centra geopend. Ze sprak het publiek aan om het leven te beschermen: “We moeten zorg dragen voor moeders. Niemand moet zich genoodzaakt voelen een abortus te ondergaan, omdat er niemand was om haar te helpen!”
Elijah brengt zegeningen
Marlene Lubongi inspireerde het publiek met haar krachtige levensverhaal. Ze beschreef hoe moeilijk het was toen ze er achter kwam dat ze onbedoeld zwanger was. Maar daarnaast vertelde ze ook hoe ze kracht haalde uit een gebedsgroep. Ze werd bijzonder bemoedigd door een hoofdstuk uit het boek Koningen over Elia die de weduwe te Zarfat hielp. Daarom noemde ze haar zoontje Elijah. Ze benadrukte hoeveel zegeningen ze ontvangt sinds ze koos voor het leven: “Een zwangerschap is niet altijd makkelijk, maar de liefde die je kind je gaat geven, is een van de mooiste zegeningen die God kan geven.”
Abortus reguliere zorg?
Alexandra Linder, voorzitter van Bundesverband Lebensrecht (Duitsland), vertelde het publiek over de situatie in haar land. De Duitse wetgeving faalt in het helpen van vrouwen en voorkomen van abortus. Veel vrouwen voelen zich gedwongen tot een abortus vanwege onstabiele relaties. Ze legde uit dat de Duitse regering abortus reguliere zorg wil maken. Linder: “het benoemen van abortus als zorg zal er voor zorgen dat men nog minder geneigd is tot het helpen van onbedoeld zwangere vrouwen.”
Ontferming
Prof. dr. Jan Hoek sloot hier op aan met zijn bijdrage. Hij sprak over de schreeuwende behoefte aan ontferming in deze wereld. Hij citeerde een tekst uit Jeremia: “Kan een vrouw haar zuigeling vergeten, zicht niet ontfermen over het kind van haar schoot? – al zou zij die vergeten, Ik vergeet jou niet! Zie, in Mijn handpalmen heb ik je gegrift.” Hij benoemde dat we ons zowel over moeder als over het kind moeten ontfermen. Hoek riep op tot het vormen van liefdevolle gemeenschappen waarin we naar elkaar omzien en écht niemand laten vallen. Waarin elk mensenleven telt vanaf het prilste begin.
Stille Mars
Na deze bemoedigende toespraken vertrokken de deelnemers voor de stille Mars. Elke stap was een getuigenis van hoop. Daarbij werden demonstratieborden gedragen met teksten als: ‘hoop voor moeder en kind’, ‘recht op leven begint in de baarmoeder’ en ‘elk leven is wonderlijk gemaakt’.
Sta en ga voor het recht op leven
Om 14.45 uur werd het programma afgesloten door Arthur Alderliesten. Hij bond het publiek vijf suggesties op het hart om na vandaag te doen: sta en ga voor het recht op leven, wees er voor vrouwen die onbedoeld zwanger zijn of een geschiedenis hebben met abortus, stem 22 november op een politieke partij die voor het beschermen van het ongeboren leven opkomt, bid voor mensen die het pro lifewerk doen en leef elke dag uit verwondering voor het leven dat God wonderlijk mooi gemaakt heeft. De laatste woorden die klonken uit de mond van het publiek was de prachtige tekst van het lied Een toekomst vol van hoop: “U die via duizend wegen ons hier samen bracht. En op duizend wegen, zendt U ons weer uit, om het zaad te zijn van Godsrijk.”
Steun de Mars voor het leven
Alleen dankzij uw steun is het mogelijk om met de Mars voor het leven op te komen voor het ongeboren leven! Steun de Mars!
Auteur: Schreeuw om leven
Web: www.schreeuwomleven.nl
Foto: Videostill YouTube