Defensie: Meer geld voor een robuuste en veelzijdige krijgsmacht

Waar defensie jarenlang de favoriete bezuinigingspost was, wordt er sinds de oorlog in Oekraïne weer flink in geïnvesteerd. Hoever moeten die investeringen gaan? En heeft de politie wel tijd om zich te richten op haar kerntaak? Alwin te Rietstap van de ChristenUnie, Harmen Krul van het CDA, Ruben van Heteren van de SGP en Daniël van den Berg van JA21 bespreken met elkaar de inzet van politie, justitie en defensie.

Ruben van Heteren

Mijn naam is Ruben van Heteren, woonachtig in Barendrecht. In het dagelijks leven werkzaam in de ICT. Naast mijn werk in de ICT ben ik als steunfractielid betrokken bij de plaatselijke SGP-CU fractie. In deze functie draag ik bij aan een inhoudelijke voorbereiding van de onderwerpen die op de agenda staan. Onderwerpen als een betrouwbare en toegankelijke overheid verdienen, zeker in deze tijd, extra aandacht. Daar zet ik mij dan ook graag voor in.

‘Helaas raakt christelijke politiek steeds meer op de achtergrond in de samenleving. Daarom is het belangrijk om jongeren te enthousiasmeren en met elkaar te verbinden. Daar draag ik vanuit SGP Next graag aan bij.’

SGP en Defensie

Na de Russische inval in Oekraïne beseften we weer dat vrede in deze gebroken wereld nooit vanzelfsprekend is. Wat de SGP al jaren lang en consequent bepleit, meer geld voor een robuuste en veelzijdige krijgsmacht, is nu ook onderschreven door andere partijen. Na de kaalslag van de afgelopen decennia is dat hoopvol.

Fors investeren

Nederland moet de komende jaren fors investeren in het versterken van de gevechtskracht en capaciteiten voor ondersteuning van de krijgsmacht. Dan gaat het onder meer over de aanschaf van maritieme patrouillevliegtuigen, gevechtstanks en (strategisch) luchttransport. Ook moeten (munitie)voorraden worden aangevuld. Alleen zo zijn we binnen de NAVO – als blijvende hoeksteen van ons veiligheidsbeleid – een geloofwaardige bondgenoot, en kunnen we ons eigen grondgebied verdedigen.

Wederopbouw van Oekraïne

In Oekraïne zijn na de Russische inval vrijheid en veiligheid direct in het geding. Militair gezien zal de NAVO haar afschrikking aan de Europese oostgrenzen verder moeten versterken. Tegelijkertijd moet we actief zoeken naar mogelijkheden voor de-escalatie en – uiteindelijk – vredesonderhandelingen. Kleinere (christelijke) NGO’s kunnen een reële rol spelen bij de hulp en wederopbouw van Oekraïne.

NAVO-norm wettelijk vastleggen

De SGP wil de NAVO-norm wettelijk vastleggen. Om het Nederlandse defensiebeleid minder gevoelig te laten zijn voor de politieke waan van de dag, moet ten minste 2 procent van het bruto binnenlands product worden uitgegeven aan defensie. Hiertoe heeft de SGP samen met andere partijen een initiatiefwet ingediend. Deze wet legt de NAVO-norm vast als ‘budgettaire ondergrens’. Zo kan een nieuwe verwaarlozing van de krijgsmacht in de toekomst worden voorkomen.

Verder wil de SGP

  • dat de Nederlandse defensie-industrie maximaal betrokken wordt bij de aanschaf van materieel, zoals onderzeeboten en tanks;
  • betere arbeidsvoorwaarden voor militairen;
  • extra geld voor meer reservisten en uitbreiding van het ‘dienjaar’.

Web: www.family7.nl
Over de SGP: www.sgp.nl
Auteur: Uitgelicht Family7

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies