Schaamte

Column – Ik moet even iets ‘van mij af schrijven’ en ik hoop dat jij naar me wilt luisteren. Er zit me iets dwars.

Zojuist heb ik wat gelezen over de nood in Oekraïne, het uitdelen van voedselpakketten aan mensen die te weinig hebben om van  te leven en te veel hebben om te overlijden en over een heel zware sneeuwstorm. Veel dorpen en kleine stadjes zijn daardoor van onder meer elektriciteit verstoken. Volgens het artikel zou deze storm ook Moldavië hebben getroffen. Nog zo’n land met heel veel armoede. De kans is groot dat je weet dat veel mensen daar lijden onder de winterkou, geen goede winterkleding hebben en geen goede schoenen. En waar moet je het dan zoeken als ook de natuurelementen zich tegen je keren?

Terneergeslagen

Aanvankelijk was ik daarover nogal terneergeslagen. Wat erg. Heb je het al moeilijk door de oorlog en/of de armoede en dan treft je dit ook nog. Wat een ellende zal dat teweegbrengen. En dat terwijl je er zelf niets aan kunt doen. Je bent arm, je hebt gebrek aan alles en nog wat en dan overkomt je dit! Door de beelden die ik hiervan eerder heb gezien kan ik me er een heel klein beetje bij voorstellen.

Schaamte

Maar mijn neerslachtige gevoel veranderde in iets dat lijkt op schaamte. Hoe kunnen wij ons met name in deze maand en tijdens de jaarwisseling te goed doen aan alles en nog wat (ja, het mag wat kosten), elkaar verrassen met cadeaus onder de kerstboom (ja, het mag wat kosten) en uitnodigen voor overdadige kerstdiners (ja, het mag wat kosten) terwijl grote aantallen arme sloebers in ons werelddeel het aan het meest elementaire ontbreekt: voedsel.

Boodschappenbriefje

Als je binnenkort je kerstinkopen gaat doen of van alles en nog wat gaat bestellen voor de jaarwisseling, wil je hier dan ook even aan denken? Als je bang bent dat je het vergeet, maak dan even een aantekening op je boodschappenbriefje. Bijvoorbeeld de naam van een hulpverleningsorganisatie die zich inzet om wat verlichting te brengen in de situatie van bedoelde medemensen.

Ik wens je fijne en gezegende kerstdagen en een voorspoedige jaarwisseling

Willem van Leiden

Auteur: Willem van Leiden
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies