Column – Hoe vaak zal ik het kerstevangelie al gehoord en gelezen hebben? Vele tientallen malen. Deze kerst heb ik toch weer wat nieuws ontdekt. Voor mij was het in ieder geval nieuw.
Van de herders lezen we dat ze in de velden van Efratha de wacht hielden bij hun schapen. Niets bijzonders. Dat was hun werk. Opeens is daar midden in de nacht de engel die hen in opdracht van God het volgende doorgaf: “Wees niet bevreesd, want zie, ik verkondig u grote blijdschap, die voor heel het volk wezen zal, namelijk dat heden voor u in de stad van David de Zaligmaker geboren is, Hij is Christus, de Heere En dit zal voor u het teken zijn: u zult het Kindje vinden in doeken gewikkeld en liggend in de kribbe.”.
Zelf zien
Hun vrees verdwijnt. Er volgt geen discussie. De herders gaan op basis van deze boodschap ‘gehoorzaam’ en vol goede moed op weg naar Bethlehem en vinden daar wat de engel hen had verteld En dan gebeurt wat bij mij als nieuw binnenkwam. ‘Toen zij Het gezien hadden, maakten zij overal het woord bekend dat hun over dit Kind verteld was. En allen, die het hoorden, verwonderden zich over wat door de herders tegen hen gezegd werd.” Nadat zij het Kind hadden gezien vertrekken ze weer en gaan ze overal vertellen wat ze gezien hebben. Niets meer en niets minder.
En dan gaan vertellen
Is dat niet de kern van de evangelieverkondiging? Het goede nieuws, de grote blijdschap dat de Redder der wereld is geboren. Anderen vertellen wat jezelf van de Heere Jezus ‘gezien’ hebt. Niets meer en niets minder. Niet wat anderen daarover hebben gezegd. Nee, uit een eigen persoonlijk geloof. Ik moet hier denken aan Maria Magdalena, nadat zij had gezien dat de Heere Jezus uit het graf was opgestaan. “Maria Magdalena ging en berichtte de discipelen dat zij de Heere gezien had en dat Hij dit tegen haar gezegd had.” (Johannes 20:18)
Kerst en Goede Vrijdag zijn onafscheidelijk
Bovenstaande foto van een kerststal in mijn woonplaats geeft dit ‘onafscheidelijke’ volgens mij mooi weer. In één beeld de geboorte van de Heere Jezus en Zijn kruislijden. Ze horen bij elkaar als het gaat om ons eeuwig behoud. Geen kruis (eeuwig behoud) zonder geboorte in Bethlehem. Maar uitsluitend een geboorte in Bethlehem (kerstsfeer) en geen kruis is een lege huls. De laatste zin klinkt misschien een beetje cru, maar hierdoor wil ik onderstrepen dat uitsluitend kerstvieren geen inhoud heeft en geen toekomst geeft.
Onze toekomst ligt in het lijden en sterven van de Heere Jezus voor ons. Daarom begrijp ik misschien ook een beetje waarom de apostel Paulus tegen de gelovigen in Korinthe zegt “want ik had mij voorgenomen niets anders onder u te weten dan Jezus Christus, en Die gekruisigd.” (2 Korinthe 2:2) Het begon in Bethlehem met een paar ‘gewone’ herders die het goede nieuws, de blijde boodschap gingen vertellen aan een wereld verloren in schuld. Gods belofte werd heerlijk vervuld. Amen, God zij de eer!
Tekst en foto: Willem van Leiden