Tim Keller belicht thema vergeving

Het is bijzonder om te horen dat er een nieuw boek in de winkels ligt van een schrijver die in 2023 is overleden. Het boek ‘Vergeven. Waarom Zou Je? En Hoe Doe Je Het?’ van dominee Tim Keller van de Redeemer Presbyterian Church in New York City verscheen in 2022 in het Engels. De Nederlandse vertaling is onlangs uitgebracht.

Met veel voorbeelden uit het nieuws van de afgelopen jaren en decennia laat dominee Tim Keller zien hoe actueel het thema vergeving is, maar ook hoeveel mensen er tegenwoordig moeite mee hebben. “Maar als je niet vergeeft, zullen rancune en wrok je van binnen verteren. Het is dan vrijwel onmogelijk om kwaad dat jou is aangedaan achter je te laten.”

In de tijd voor Pasen

Het boek past goed in de tijd voor Pasen waarin christenen stilstaan bij het lijden van Jezus. Volgens Keller is vergeving onlosmakelijk verbonden met de kruisdood van Jezus Christus. “God is zowel een God van toorn over de zonde als een God van liefde voor de zondaar. Beide zijn in één keer vervuld aan het kruis”, schrijft hij. “De vergeving die zo bewerkt is, moet voor christenen de grootste motivatie zijn om zelf ook te vergeven”, legt hij uit. Het verhaal van de twee schuldenaars uit Mattheüs 18 staat centraal in het boek. Het staat al in de inleiding en Keller sluit er het boek ook mee af.

Corrie ten Boom

Zoals de titel  ‘Vergeven. Waarom Zou Je? En Hoe Doe Je Het?’ al doet vermoeden, is het boek meer dan een theoretische uiteenzetting. Het tweede deel heet ‘Vergeving In De Praktijk’ en staat vol praktijkvoorbeelden en verhalen. Bijzonder indringend is het verhaal van Corrie ten Boom die in de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp belandde vanwege haar verzetswerk. Ze schreef na de oorlog vele boeken en gaf wereldwijd lezingen.

Tijdens een tournee komt ze een bewaker uit kamp Ravensbrück weer tegen. Ze vindt het moeilijk om hem te vergeven, maar pakt toch zijn uitgestoken hand en voelt dan Gods kracht in haar. Ze denkt aan alles wat ze over christelijke vergeving leerde en weet dat ze dit nu moet doen. Ze heeft na WOII veel mensen gezien die niet konden vergeven en verbitterd waren geworden. Ze weet dat vergeving geen emotie is, maar een daad van de wil. In stilte bidt ze: “Jezus, help me.” Als ze de hand pakt en de kracht voelt, zegt ze: “Broeder, ik vergeef je met heel mijn hart.”


Tim Keller, ‘Vergeven. Waarom Zou Je? En Hoe Doe Je Het?’,
Uitgeverij Van Wijnen, 320 pagina’s. 22,50 euro,
ISBN 9789051946154
Website met werk van Tim Keller: gospelinlife.com

Beeld: Videostill YouTube
Auteur: Rosanne de Boer

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies