Nationaal Militair Museum: Vrede is niet vanzelfsprekend

Eind 2014 werd het Nationaal Militair Museum in Park Vliegbasis Soesterberg officieel geopend door Koning Willem-Alexander. Op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht, staat 100 jaar later het Nationaal Militair Museum. Een indrukwekkend gebouw met een spectaculair dak van 110 x 250 meter en 13 meter hoge glazen buitenwanden.

In het Arsenaal zijn alle topstukken uit de Nederlandse militaire luchtvaartgeschiedenis verzameld in een spectaculaire vlucht! Het arsenaal is ingedeeld in vier perioden en begint bij de Wachters van het arsenaal (3000 vChr.). Hier kunnen bezoekers op eigen tempo dwalen tussen kanonnen, tanks, vliegtuigen en nog veel meer. Bovendien kan men genieten van een prachtige uitzicht over Park Vliegbasis Soesterberg.

Daadwerkelijk gebruikte collectie

In het Nationaal Militair Museum komt het publiek op maar liefst 35.000 vierkante meter in aanraking met persoonlijke, waargebeurde verhalen uit verschillende perioden, geïllustreerd door een uitgebreide en daadwerkelijk gebruikte collectie van de Nederlandse krijgsmacht. Deze collectie – van pantservoertuigen, helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks tot uniformen, schilderijen, oude drukwerken en gebruiksvoorwerpen – is een samenvoeging van de objecten uit het Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg en het Delftse Legermuseum.

Indrukwekkende expositie

Het Kenniscentrum bevindt zich links voor de ingang van het museum. Daar is een open opstelling met circa 2000 boeken over de collectie en thema’s van het museum. Ook kan men hier de collectiedatabase en het digitaal aanbod raadplegen.

In de hal van het NMM is het informatiecentrum over Park Vliegbasis Soesterberg. Hier kan men het weidse uitzicht ervaren vanaf de voormalige landingsbaan en genieten van de bijzondere natuur. Ook is de dreiging van de koude oorlog bijna voelbaar wanneer men langs de zichtbare herinneringen uit het militaire verleden wandelt, zoals de ondergrondse atoomschuilkelder, munitiedepots, bunkers en de shelters waar vroeger straaljagers in geparkeerd werden.

Xplore voor kinderen

Xplore is een aparte ruimte in het Arsenaal met veel interactieve activiteiten. Hier staan de technische aspecten centraal en wordt antwoord gegeven op de vraag: ‘Hoe werkt het?’ Zo kunnen leerlingen hun eigen buskruit maken of zitten ze in een geschutskoepel en schakelen ze vijandelijke tanks uit.

Er zijn vijf thematische clusters: wapen (vuur- en slagkracht), bescherming, communicatie, snelheid (mobiliteit) en verkenning. Elk cluster heeft drie onderdelen: historische ontwikkeling, inzicht in militaire technieken en zelf ervaren hoe militaire technieken worden toegepast.

Er zijn diverse leuke workshops waar kinderen aan mee kunnen doen. Bijvoorbeeld je eigen helm maken en camoufleren of een vliegtuig maken. De workshops vinden plaats in de workshopruimte en worden begeleid door een medewerker van het museum. Er zijn al workshops voor kinderen vanaf 4 jaar.

Vrede niet vanzelfsprekend

Minister van Defensie mevrouw J. Hennis-Plasschaert over het museum: ‘Onze krijgsmacht is een toekomstgerichte organisatie die steeds weer bezig is om zich te vernieuwen. De lange en bewogen geschiedenis die de krijgsmacht kent, heeft onmiskenbaar geleid tot de kwaliteit van vandaag. Het Nationaal Militair Museum herinnert ons eraan dat leger en vloot tot de oudste instellingen van de Nederlandse staat behoren en dit museum vertelt én verbeeldt het verhaal van ons militaire verleden. Die geschiedenis doet er toe en blijft ons achtervolgen, bezighouden, verontrusten, boeien, ontroeren en fascineren. Dit Nationaal Militair Museum beschouw ik als een erkenning voor het werk van de Nederlandse krijgsmacht.’

Directeur Hedwig Saam: ‘Het Nationaal Militair Museum wil overbrengen dat vrede een niet vanzelfsprekend groot goed is en laat dan ook de waardevolle rol zien die de krijgsmacht speelt in de samenleving.’

Het Nationaal Militair Museum is gevestigd in het Park Vliegbasis Soesterberg, Verlengde Paltzerweg 1, Soest. Via de link onderaan dit item kunt u direct de website van het museum bezoeken.

Redactie christelijknieuws
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen en Pieter Drok
Web: www.nmm.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies